Beurs29 mrt '13 23:08Aangepast op 30 mrt '13 02:59

'Euro grootste denkfout in Europese economische geschiedenis'

Auteur: Thijs Baas

De euro is waarschijnlijk de grootste denkfout in de economische geschiedenis van Europa. De kans dat de euro over vijf jaar nog in dezelfde samenstelling bestaat is 'uiterst klein'.

Dat zegt econoom en voormalig Robeco-topman Jaap van Duijn in BNR The Friday Move. "De landen in Zuid-Europa hebben nog nooit met de D-mark kunnen concurreren. Ze zouden daarom moeten kunnen devalueren, en dat mag nu niet meer."

Dragelijk
Het enige wat je kunt doen om de situatie binnen de eurolanden nog enigszins dragelijk te maken, is volgens Van Duijn de burger en de belastingbetaler buiten schot houden en de rekening leggen bij de banken 'en anderen die erg ver weg zijn'. Hij steekt zijn bewondering voor minister van Financiën en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem dan ook niet onder stoelen of banken. "Dijsselbloem is een prima socialist van de oude stempel, de Drees-tijd, recht in de leer en voor de burger. Ik vind Dijsselbloem geweldig."

Bangmakerij
We leven volgens de econoom in een wereld van bangmakerij. "Wij worden de hele dag bang gemaakt met zogenaamde reacties van de financiële markten. De rente is nu 1,7 procent: eindeloos vertrouwen in de Nederlandse staatsleningen. Laat je niet gek maken door markten. Houd je koers; ik vind dat Dijsselbloem een prima koers vaart."

Al is die koers niet onomstreden, volgens Van Duijn is er geen andere weg voor het noodlijdende Cyprus. "Eindelijk hebben we een minister die eerlijk is, integer, maar die in de fout gaat met het woord template. Als er heel veel zwart geld via Cyprus uit Rusland komt, waar moet je het anders halen? Cyprus had nooit moeten worden toegelaten tot de Europese Unie en al helemaal niet tot de eurozone."

Afromen
Wat Van Duijn betreft hadden ook de spaartegoeden onder de 100.000 euro in Cyprus mogen worden afgeroomd. "Die mensen vangen jaarlijks 6 tot 7 procent rente, wij 2 procent. Als je na twee jaar zegt: 'ik stel een heffing in', dan wordt dat afgeroomd. Zelfs na de heffing krijgen zij meer op hun spaargeld dan de Nederlandse of Duitse spaarder."

We moeten niet doen alsof mensen zielig zijn als ze 99.999 euro hebben. Tot aan de crisis verzekerden we in Nederland maar tot 40.000 euro. "Je moet het halen waar het is en het zat bij die mensen. Ze kregen een uitzonderlijk hoge rente, veel meer dan wij, dus ik vind het in alle redelijkheid niet gek dat je ook mensen onder de 100.000 euro laat meebetalen."

Bovendien, legt Van Duijn nog maar eens uit, het voorstel kwam van de minister-president van Cyprus zelf, die zijn Russische vriendjes wilde ontzien. "Hij wilde voorkomen dat die 10 procent of meer moesten betalen." 

Andere tijden
We zitten echt in andere tijden dan we ooit hebben meegemaakt, benadrukt Van Duijn. "Je weet niet wat we met Cyprus doen, je weet niet wat Draghi doet, je weet niet wat Merkel van plan is, dus het wordt gestuurd door de politiek. De normale conjunctuur bestaat niet meer. Zelfs Colijn in de jaren '30 deed het nog beter." 

Het grootste gevaar is dat de politiek meer en meer naar de pijpen danst van de financiële markten. Daar wil Van Duijn zich dan ook met hand en tand tegen verzetten. "Hoepel op met de financiële markten. Wat moet Dijsselbloem zich nou gelegen laten liggen aan de 0,2 procent daling van de AEX? Gisteren was er een all time high voor de Dow-Jones."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen