Beurs27 jun '13 23:08

Economische cijfers houden stemming erin

Auteur: BNR Webredactie

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag voor de derde dag op rij in de plus, na het verschijnen van een aantal gunstige macrocijfers, onder meer over de huizenmarkt en de consumentenbestedingen.

Ook sussende woorden van centrale bankiers over het steunprogramma van de Fed droegen bij aan het optimisme onder beleggers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 15.024,49 punten. De S&P 500-index steeg 0,6 procent tot 1613,20 punten en de Nasdaq won 0,8 procent tot 3401,86 punten. Met de drie aaneengesloten dagen van hogere koersen zetten de Amerikaanse graadmeters de beste reeks neer sinds januari.

Economische cijfers
Voorbeurs werd bekendgemaakt dat het aantal voorlopige koopcontracten voor woningen in mei met 6,7 procent steeg op maandbasis. Economen voorzagen gemiddeld een plus van 1 procent ten opzichte van april.

Rond dezelfde tijd kwam naar buiten dat de consumentenbestedingen, goed voor ongeveer 70 procent van de economie, in mei met 0,3 procent stegen. De persoonlijke inkomens van Amerikanen namen met 0,5 procent toe.

Fed
Dennis Lockhart, topman van de Federal Reserve Bank of Atlanta, stelde dat beleggers Fed-president Ben Bernanke vorige week wellicht verkeerd hebben begrepen. "De financiële markten zijn onlangs zeer wisselvallig geweest. Dat weerspiegelt dat beleggers de woorden van Bernanke anders interpreteerden'', aldus Lockhart. "Bernanke bedoelde dat het steunprogramma op een flexibele manier gebruikt moet worden, maar beleggers reageerden alsof hij een abrupt einde aankondigde.''

Lockhart verwacht dat het monetaire beleid nog lange tijd soepel zal moeten zijn om onder meer de economische groei aan te jagen. "Er is geen vooraf bepaald schema om de steun af te bouwen.'' De bankier denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar, dankzij een spurt in de tweede helft van het jaar, met 2 tot 2,5 procent zal groeien.

Uitschieters
Aandelen van financiële instellingen en huizenbouwers behoorden tot de sterkste stijgers. JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America plusten tot 2 procent. DR Horton en Lennar, twee van de grootste huizenbouwers in de VS, gingen tot 4 procent vooruit.

Euro
De euro was 1,3039 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 96,90 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder, op 102,65 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen