Beurs6 feb '13 05:48

Nederlandse bedrijven uit de gratie bij de internationale belegger?

Auteur: Harmen Simon Teunis

Door al het gesodemieter bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de afgelopen dagen zouden internationale beleggers wel eens genoeg kunnen krijgen van Nederlandse aandelen.

In de vorige eeuw werden Nederlandse aandelen vaak lager gewaardeerd dan gemiddeld in Europa. Door allerlei beschermingsconstructies waren Nederlandse bedrijven moeilijk over te nemen en daardoor minder waardevol voor beleggers. Een fenomeen dat de Dutch discount werd genoemd. Maar geleidelijk werden die constructies afgebouwd en verdween ook de discount. Marco Groot, voormalig hoofd aandelen Rabobank International, verwacht dat de discount na de debacles bij SNS, Imtech en KPN en de forse winstwaarschuwingen bij Fugro en SBM wel weer eens terug zou kunnen komen.

"Beleggers trekken zich terug op het moment dat je in een gebied een serie problemen ziet ontstaan die allemaal lijken op problemen met dezelfde bron; acquisities, te agressief financieren, slechte communicatie, management wat niet comfortabel op zijn plek zit. Bij beleggers die ik spreek in Engeland en in de VS zie je dat het percentage Nederland als beleggingsdeel van hun totale Europese portefeuille duidelijk aan het slinken is", zegt Groot.

Overeenkomsten
Hoewel het allemaal afzonderlijke incidenten lijken ziet Groot wel degelijk overeenkomsten. "De grootste gemene deler die ik hierin herken is dat deze bedrijven door grote investeringen of een serie acquisities, de balans teveel opgerekt hebben. En op het moment dat het omzetniveau een beetje draait worden de problemen zichtbaar."

Groot noemt een aantal voorbeelden: "SNS heeft in 2006 het Bouwfonds gekocht. Imtech heeft een hele serie aan acquisities gedaan en veel integratiewerk moeten doen. Fugro heeft veel moeten integreren en moeten waarschuwen. En zo kunnen we er nog wel een paar verzinnen."

Dat kan natuurlijk een tijd goed gaan. Maar op het moment dat economie een omslag maakt en het omzetniveau tegenvalt, gaat het tegen dit soort bedrijven werken, zegt Groot. "Dat is eigenlijk wat je nu ook ziet. Toen werd het de Dutch discount genoemd en ik zeg dat we nu eigenlijk weer tegen een Dutch discount aan gaan kijken, naar aanleiding van al die waarschuwingen die we de laatste weken gezien hebben."

Nederland uit de gratie
Ook SNS fondsbeheerder Corné van Zeijl denkt dat Nederland wel eens even uit de gratie zou kunnen raken. "Het is een heel heftige beurs geweest en ik kan me voorstellen dat met name heel veel buitenlandse beleggers kijken naar die Nederlandse aandelen en zeggen; wat daar allemaal gebeurt, slaat helemaal nergens meer op. En dat ze geen Nederlandse aandelen meer willen. Met name in de Angelsaksische wereld zijn ze nogal rücksichtslos en zeggen ze; die belachelijke Nederlandse bedrijven moeten we even niets mee. "

Maar dat heeft ook zo zijn voordelen, zegt Van Zeijl. "Want als mensen zo emotioneel reageren, betekent het voor beleggers die goed nadenken dat het geld gewoon op tafel blijft liggen. En dat is eigenlijk het positieve punt. Ik zie graag dat veel beleggers deze simpele conclusie trekken. Volgens mij is die niet terecht en kunnen wij er dus geld aan verdienen."

Gerelateerde artikelen