
"De overheid moet bezuinigen en er praten allemaal mensen in het Catshuis hoe moet het nou precies. En als het aan mij ligt mag het wel wat sneller", vertelt Biesheuvel aan BNR. Hij zegt dat het na negen maanden recessie echt tijd is om daar iets aan te doen. "Het is tijd voor duidelijke besluitvorming". Anderhalf jaar de broekriem aantrekken zou volgens hem anderhalf miljard moeten opleveren.
Nullijn
Het plan van Biesheuvel is dat niemand er iets bij krijgt. "Iedereen moet het doen met wat hij heeft. Dat geld ook voor gemeenten, provincies, ministeries. Iedereen moet op de nullijn", zegt de voorzitter van MKB.
Overheidsuitgaven
Het Centraal Plan Bureau en De Nederlandsche Bank zeggen dat het bevriezen van salarissen nauwelijks invloed heeft op de overheidsfinancien. De positieve en negatieve effecten zouden elkaar opheffen. Maar Biesheuvel zegt dat het wel uitmaakt. "We praten niet alleen over het bevriezen van salarissen, maar ook over de uitgaven van de overheid".
Concurrentie
Op dit moment is er volgens Biesheuvel een groot probleem met de economische groei en moet dat van de export komen. "Onze concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland is heel belangrijk. De salarissen in Duitsland zijn bijna niet gestegen", vertelt Biesheuvel. Hij voegt eraan toe dat ze de loonmatiging in Duitsland weer los gaan laten en "dan is dit dus een heel goed moment om in Nederland de lonen te matigen en onze prijzen concurrerender worden".