Beurs14 dec '11 16:52

Export moet zich op groeimarkten richten

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet zich voor zijn export meer op groeimarkten buiten Europa richten om terugval te voorkomen.

Want Nederland is voor zijn export teveel afhankelijk van West- en Zuid-Europa. En de stagnerende economie in Europa zal daardoor zijn uitwerking hebben op de export.

Om de export op peil te houden moet Nederland zijn dus richten op andere markten, concludeert het Economisch Bureau van ING in een studie die het woensdag publiceerde.

Handelstekort
Nederland is op dit moment voor twee derde van zijn export afhankelijk van andere EU-landen. Slechts ongeveer 1 procent van de Nederlandse export gaat naar China. Tegenover een handelsoverschot van ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) met de EU staat een handelstekort van 10 procent met de opkomende markten.

Onbalans niet vol te houden
Macro-econoom Maarten Leen van ING waarschuwt dat deze onbalans op de lange termijn niet is vol te houden.

"Ons verdienmodel is al 30 jaar gebaseerd op een overschot op de lopende rekening", zegt Leen, die erop wijst dat de aanhoudende handelstekorten van Zuid-Europese landen een belangrijke oorzaak van de eurocrisis zijn.

Loonmatiging loslaten
Volgens Leen zou het goed zijn om op de lange termijn het Nederlandse model van loonmatiging los te laten en de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. Dit zou kunnen helpen de structurele onbalans tussen Noord- en Zuid-Europa op te lossen.

Gerelateerde artikelen