Beurs6 aug '13 17:48Aangepast op 6 aug '13 18:11

Europese beurzen sluiten in het rood

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met flinke minnen. De lagere opening van de handel op Wall Street en tegenvallende cijfers van Duitse bedrijven drukten op de handel. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van DSM wel goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam, die maandag nog op de hoogste stand van het jaar eindigde, eindigde 0,3 procent lager op 371,38 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 547,44 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl Londen 0,2 procent lager sloot. De graadmeter in Frankfurt eindigde met een verlies van 1,2 procent.

DSM ging aan kop in de AEX met een plus van 6,4 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. De herstructurering van het bedrijf ligt op koers en levert volgend jaar besparingen op van 150 miljoen euro. Dat bedrag loopt vanaf 2015 op tot tussen 200 en 250 miljoen euro.

Bij de SmallCaps behoorde Nedap tot de winnaars met een plus van 1,1 procent. Technologiebedrijf TKH Group gaf dinsdag aan dat het nog steeds interesse heeft in een overname van Nedap.

Crédit Agricole behoorde in de ochtend tot de sterkste stijgers in Parijs, maar verloor tegen het einde van de handel 0,9 procent. De op twee na grootste bank van Frankrijk zag de winst in het tweede kwartaal flink toenemen. Dat kwam onder meer door de verkoop van de onrendabele Griekse tak. Crédit Agricole boekte een winst van 696 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 482 miljoen euro.

De beurs in Frankfurt kwam flink onder druk te staan doordat grote bedrijven hun winstdoelen verlaagden. Salzgitter verloor ruim 12 procent. Het op één na grootste staalconcern van Duitsland verlaagde voor de tweede keer de verwachtingen voor dit jaar vanwege de crisis op de Europese staalmarkt.

Kali & Salz (K+S) sloot 8,6 procent lager. De Duitse producent van meststoffen laat zijn winstdoelstelling voor dit jaar varen als gevolg van de toegenomen onzekerheid in de markt voor mest op basis van kalium. Die is ontstaan doordat de Russische kaliumproducent Uralkali zich vorige maand heeft teruggetrokken uit een exportkartel.

Ook het Duitse Lanxess, een branchegenoot van DSM, leverde 4,5 procent in, na de mededeling dat het bedrijf de winstdoelen voor volgend jaar ,,niet meer reëel'' acht.

Munich Re sloot 5,7 procent lager. De Duitse herverzekeraar heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar sterk zien dalen, als gevolg van aanzienlijk hogere claims door natuurrampen waaronder de overstromingen in Duitsland in het voorjaar.

De euro was 1,3295 dollar waard, tegen 1,3258 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 105,43 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper, op 107,94 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen