Beurs1 aug '13 17:16

'Initiatiefnemers coöperatieve bank een stel klungelaars'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De nieuwe nog op te richten coöperatieve bank heeft met de huidige initiatiefnemers weinig kans van slagen. Dat zegt hoogleraar Corporate Finance Jaap Koelewijn op BNR. "Ik geef mijn geld liever aan een goed doel dan dat ik het aan dit soort klungelaars zou geven."

In navolging van een Belgisch initiatief, richten Apeldoorners hun eigen bank op. Iedereen die lid wordt van de Financiele Coörporatie krijgt een stem in vergaderingen en is dus mede-eigenaar. Maar Koelewijn denkt dat het niet gaat werken.

"Ik heb eens gekeken wat voor mensen er bij betrokken zijn, zowel de vermeende raad van bestuur als de raad van commissarissen. Geen van allen hebben ze enige expertise op bancair gebied. De twee echte kernoprichters zijn assurantie-tussenpersonen. Heeft u meer afraders nodig om met deze mensen in zee te gaan?"

Iedereen die lid wordt van de Financiele Coörporatie krijgt een stem in vergaderingen en is dus mede-eigenaar. De bank wordt absoluut bonusloos, zegt oprichter Jan Brink. "De Financiële Coöperatie wordt een coöperatieve bank. We zijn een coöperatieve vereniging die leden aan het werven is. Die leden gaan er straks voor zorgen dat er voldoende kapitaal is om gekwalificeerde mensen bij elkaar te brengen die uiteindelijk de bankvergunning moeten aanvragen."

Maar dat is volgens Koelewijn op zijn zachtst gezegd een verkeerde volgorde. "Als je zulke pretenties hebt, zorg dan eerst dat je een businessplan en de gekwalificeerde mensen hebt. Met een goed businessplan kun je geld ophalen, maar alleen met ideeën en wat loze kreten moet je niet naar het publiek gaan in het vertrouwen dat het wel goed komt. Want dat is nou net een van de problemen die we hadden met de banken: we wisten niet wat ze met geld aan het doen waren."

Luxe-uitvoering van Monopoly
In België leverde eenzelfde initiatief al ruim een miljoen euro op. Maar dat is volgens de hoogleraar lang niet genoeg. "Je kunt er een luxe uitvoering van Monopoly van kopen maar meer ook niet. Om een bank op te richten, ik kijk even naar een instelling als Knab – opgericht vanuit Aegon – heb je een investering van vele, zo niet tientallen, miljoenen euro’s nodig."

En dan is er nog de solvabiliteit. "Want de klant moet er wel zeker van zijn dat hij zijn geld weer terug krijgt." Dan blijft de vraag over wat de bank precies gaat doen. "Want men spreekt over eenvoudige transparante producten, die zijn er al. Alleen is het probleem dat je daar heel weinig mee verdient. Dus ik denk dat ook voor een nieuwe bank geldt dat je in deze markt op dit moment heel moeilijk geld kunt verdienen.”

Moeilijk om de zaak draaiende te houden
Koelewijn heeft er dus een hard hoofd in dat het wat wordt met de nieuwe coöperatieve bank. "De laatste kleine coöperatieve bank die we in Nederland hadden, is opgegaan in Frieslandbank en uiteindelijk de Rabobank, omdat het heel moeilijk was de zaak draaiende te houden. Dit soort gepruts en een beetje praatjes maken en met elkaar op de achterkant van een bierviltje een plannetje maken, daar is niemand mee geholpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen