Beurs25 jul '13 10:55Aangepast op 25 jul '13 14:06

Goot 500: rechtbrengers regeren op nieuwe lijst met toppers

Auteur: Thijs Baas

De Quote 500 en de Forbes 400 hebben er een concurrent bij: de Goot 500; een nieuwe lijst met 500 toppers. En dit keer niét op basis van inkomen of vermogen, maar op basis van het talent om hét verschil te maken.

De wereld beter maken, een eerlijk persoon zijn, wat doen voor je omgeving, daar gaat het om als je op de Goot 500 wilt belanden. Een knipoog naar de Quote 500, maar dan toch weer over een hele andere boeg.

Marnix Niemeijer, van de organisatie achter de nieuwe lijst, zegt dat het tijd was voor de nieuwe ranking. "Een andere lijst, niet alleen bestaand uit Nederlanders, maar uit mensen die op een ándere manier rijk zijn, die in hun leven - soms bekend, maar heel vaak onbekend - een verschil maken door 'recht te brengen'. Dat kan iets groots zijn, maar ook iets kleins."

Betere aanpak
Maar wie horen er thuis op zo'n lijst, die in september zal verschijnen? Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zou het wel weten. "Ik vind Frans van Houten een hele goede topman van Philips. Hij heeft flinke veranderingen teweeggebracht en ik verwacht er verder nog heel veel van."

Van Houten is volgens Vesteeg niet de typische topman die alleen maar in de kosten snijdt, mensen ontslaat. Hij heeft een betere aanpak. "Je moet de markt niet de schuld geven, je moet gewoon met goede producten komen. En Philips is in dat segment in staat om de juiste groeimarkten te zoeken en daar precies de goede producten te brengen."

TomTom
Mirjam van den Broeke, hoofdredacteur van Quote en dus van de Quote 500, kan de Goot 500 wel waarderen. Zelf heeft ze ook nog wel een suggestie voor de erelijst van de concurrent. "Dan zou ik toch Pieter Geelen nomineren, één van de oprichters van TomTom. Hij heeft natuurlijk ontzettend gecasht met de beursgang, maar hij heeft vrijwel direct daarna de Turing Foundation opgericht. In plaats van drie huizen te kopen, stopt hij het in een goed doel."

Maar naast een topman die een multinational verbetert en een ondernemer die zich inzet voor de arme medemens is er ook een oud-premier die een plekje op de lijst verdient, vindt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. "Ruud Lubbers heeft in een hele moeilijke periode in de jaren '80, toen Nederland er echt heel slecht voor stond, toch hele belangrijke structurele hervormingen doorgevoerd met zijn kabinetten. Dat heeft zeker het verschil gemaakt, waardoor Nederland nu één van de rijkste landen van Europa is."

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
En nu denkt u wellicht: 'waar sta ik op de lijst?'. Helaas, die blijft tot eind september even geheim. En mocht uw naam op de lijst ontbreken, dan is er volgend jaar waarschijnlijk een nieuwe kans. Niemeijer: "Ik kan me wel voorstellen dat we elkaar na afloop nog eens goed in de ogen kijken en bepalen of het iets is wat we herhalen, of dat het de volgende keer in een hele andere vorm is dat we rechtbrengers onder de aandacht brengen van mensen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen