'Kritiek op Dijsselbloem niet terecht'
De Europese ministers van Financiën zijn dan toch teruggekomen op hun plan om ook kleine spaarders in Cyprus te laten bloeden voor de crisis in hun land. De ministers, en vooral ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, kregen flink wat kritiek te verduren.
Dijsselbloem kreeg onder meer de volle laag van de oud-voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar dat is niet helemaal terecht, vindt oud-minister van Financiën, Onno Ruding, want het is best lastig om als voorzitter tijdens je eerste grote optreden al vol op de rem te trappen. Ruding zegt op BNR: "Je zit in een moeilijk parket. Daar had ik wel voor gewaarschuwd. Alle mensen samen hebben het effect toch onderschat en dat is een fout, maar dat is nu eenmaal gebeurd."
Nu het plan kleine spaarders niet te ontzien internationaal aan flarden is geschoten, zal Cyprus de last dus meer bij de grote spaarders leggen. Spaarders met minder dan 20 duizend euro op de bank worden waarschijnlijk helemaal vrijgesteld. Maar is dat genoeg om een bankrun te voorkomen?
Bankenrun
Bernard Musyck, econoom aan de Cypriotische Frederick Universiteit: "Niemand kan er wat over zeggen, want wie weet wat de Russen en de mensen die grote deposits hebben bij de banken op Cyprus gaan doen? Dat is een grote vraag die heel moeilijk te beantwoorden is. De banken gaan binnen twee dagen weer open, hoogstwaarschijnlijk op vrijdag. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Zal er een bankenrun zijn of niet? Wel zeker is dat Nicosia in de toekomst heel veel moet betalen nu de situatie veranderd is."
Zelf gaat Musyck, die op Cyprus is, niet in de rij staan als het tot een bankrun komt. "Nee, dan is het al te laat. Het is sowieso al te laat voor iedereen. Vanavond om 18 uur komt het parlement samen om te stemmen. Als er geen stemming komt en er komen problemen, moeten ze iets doen met de banken, banken sluiten of deposits bevriezen. Er zal iets moeten gebeuren, want je kunt niet fysiek mensen naar de bank laten lopen."