Koesteren toptalent must voor concurrentiepositie
De aanwas van veelbelovende toptalenten moet worden gestimuleerd door overheid en bedrijfsleven om Nederland in de toekomst concurrerend en innovatief te houden.
Adviesbureau BCG overhandigde een rapport aan de Sociaal Economische Raad waarin het stelt dat niet alleen het onderzoek moet worden gestimuleerd, maar ook aan veranderingen op minder voor de hand liggende terreinen.
BCG beveelt onder meer aan om kinderopvang aantrekkelijker te maken, zodat toptalenten zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun kinderen en meer tijd kunnen vrijmaken voor zaken waar zij goed in zijn.
Faillissementen
Ook moet, op een heel ander terrein, de aansprakelijkheid bij faillissementen worden beperkt, zodat ondernemende talenten minder snel worden afgeschrikt om goede ideeën in de praktijk te brengen. De overheid moet ook voorkomen dat talenten zich gehinderd voelen om hun goede ideeën in de praktijk te brengen.
Daarnaast moeten talenten zich minder gehinderd voelen door trage procedures voor vergunningen, verkeerde fiscale prikkels en een inflexibele arbeidsmarkt. Snel inspelen op veranderende marktomstandigheden is volgens de onderzoekers alleen mogelijk als de overheid en bedrijven ervoor zorgen dat Nederland meer toptalent aantrekt.
Huurwoningen
Een gebrek aan goede huurwoningen zorgt ervoor
dat toptalenten minder snel kunnen verhuizen. Mensen kunnen nu eenmaal
sneller verkassen vanuit een huurwoning, dan vanuit een koopwoning.
Hierdoor zullen toptalenten soms nieuwe ondernemingsmogelijkheden laten
liggen en daarmee ook nieuwe kansen voor de concurrentiekracht van
Nederland.
Ook het onderwijssysteem moet volgens het adviesbureau onderhanden genomen worden. Een langstudeerboete betekent een barrière voor het volgen van moeilijke studies. Het is volgens BCG verstandiger om studenten te verplichten ervaring op te doen in het buitenland. Daarnaast zou extra geld beschikbaar kunnen worden gemaakt voor bijscholing op latere leeftijd.