Beurs13 nov '12 12:15

Pechtold: de illusie van een rood-blauw droomhuwelijk

Auteur: BNR Webredactie

Het is klinkklare onzin dat Nederland bewust heeft gekozen voor een samenwerking van VVD en PvdA. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold in aanloop naar het debat over de regeringsverklaring.

"Mensen wilden juist de één of de ánder uit de regering houden en ik denk dat Samsom en Rutte daar veel te lichtvaardig overheen zijn gelopen. Die dachten: "We hebben gezellig een keer Indonesisch gegeten en we vinden elkaar nu wel aardig." Intussen dacht Nederland dat de partijen elkaar naar het leven stonden. "Daar hebben ze even een slag in de communicatie overgeslagen."

Je kunt je afvragen of het überhaupt nodig is om juist nu te nivelleren. Pechtold is daar niet voor. "We hebben al een redelijke verdeling in Nederland en het draagt niets bij aan het oplossen van de crisis. Het is belangrijk dat het onzalige idee om inkomenspolitiek te bedrijven via de zorgpremie van tafel is." Wel biedt het de mogelijkheid om allerlei andere zaken te bespreken, zegt Pechtold.

"Wat mij betreft moeten we niet te lang doorzeuren over dat punt. We moeten meer kijken naar wat er wel voor ons ligt. Hij zal het vertrouwen terug moeten winnen  - en dat geldt voor het hele kabinet - door nu wat te gaan doen. Want het 'is natuurlijk wel een valse start."

Internationale samenwerking
De PvdA heeft ook ingestemd met aanzienlijk meer bezuinigingen dan Wilders eerder deed op het gebied van bijvoorbeeld internationale samenwerking. "De PvdA heeft ermee ingestemd dat het onderwijs er geen euro bij krijgt. Dat zijn zaken waar je het ook over kunt hebben. Inkomenspolitiek heeft niets te maken met het oplossen van de crisis en staatsschuld."

Dat je oog moet hebben voor de lagere inkomens, vindt Pechtold logisch. Maar: "Nederland heeft al een aardig evenwichtige inkomensverdeling. De afstanden zijn niet groter geworden. Het allerbelangrijkste is dat je prikkels blijft geven dat werken loont, dat carrière maken loont, dat stapelen van studies loont. Ik streef naar een maatschappij die vooral stimuleert dat we voorop lopen."

Het motto van D66 voor de komende jaren is daarom helder: constructief waar het kan en kritisch waar het moet. "Het sluiten van ambassades is heel slecht voor het bedrijfsleven. Dat is ook slecht om je handelspositie in het buitenland sterk te houden."

Melaats
Oppositievoeren doe je niet samen, benadrukt Pechtold. Maar ja, als het gaat om het recht op informatie, dan zal D66 niet nalaten om samen op te trekken met alle negen oppositiepartijen. Dus ook met de PVV. "Wat dat betreft scheiden de wegen daarna weer bij de inhoud. Je komt elkaar regelmatig tegen, en Wilders is niet melaats." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen