Beurs17 okt '12 10:43

ASML koopt Cymer voor bijna 2 miljard dollar

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Veldhovense chipfabrikant ASML maakte woensdag bekend lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor 1,95 miljard dollar in geld en aandelen.

ASML kondigde de overname samen aan met zijn cijfers. Het gaat om de grootste overname in de geschiedenis van het in 1984 opgerichte concern.

Met de overname wil het bedrijf de ontwikkeling van de nieuwste machines, die gebruikmaken van extreem ultraviolet licht (EUV), versnellen. "We hebben wat last gehad van vertragingen bij onze EUV-technologie. Dat is voornamelijk te wijten aan vertragingen bij Cymer", zei financieel directeur Peter Wennink van ASML in een toelichting.

Volgens hem zal de overname leiden tot meer efficiëntie in de toeleveringsketen en in onderzoek en ontwikkeling. Voor de overname moet ASML wel flink in de buidel tasten. Het concern betaalt een premie van 60 procent bovenop de gemiddelde aandelenprijs over dertig dagen van Cymer.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is niet onverdeeld enthousiast over de overeenkomst. "Cymer was al niet goedkoop. Ze kopen het echt op de top. Ik snap ook niet helemaal waarom ze van hun strategie afstappen waarbij ze intensief samenwerken met hun leveranciers, maar de risico's buiten het bedrijf houden'', zegt hij.

Marcel Achterberg, analist bij Petercam, vermoedt dat Intel achter de overname zit. "Zij hebben er veel belang bij dat er vaart zit in EUV'', legt hij uit.

Kwartaalcijfers
ASML haalde in het derde kwartaal een omzet van 1,23 miljard euro. Dat is bijna eveneel als in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde licht, van 292 miljoen euro tot 275 miljoen euro. De nieuwe boekingen stonden onder druk, vooral door een zwakkere vraag bij makers van geheugenchips. Zij hebben last van de wereldwijde economische neergang, terwijl de vraag bij makers van tablets en smartphones relatief sterk blijft.

Het concern voorziet in het vierde kwartaal een omzet van ongeveer 1 miljard euro, waarmee de omzet van de tweede helft van het jaar aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro zal komen.

2013
Voor 2013 durft het bedrijf nog geen voorspellingen te doen, vanwege de macro-economische onzekerheid en de zwakte bij geheugenklanten. Het aandeel ASML zakte woensdag in de ochtendhandel met een kleine 3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen