Beurs31 jan '13 19:40

Vlakke standen op Wall Street

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurzen op Wall Street schommelden donderdag in de middaghandel rond de slotstanden van de voorgaande dag.

Beleggers wogen een stroom bedrijfsresultaten en economische cijfers, maar lijken vooral in afwachting van de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten worden gebracht.

De Dow-Jonesindex noteerde na bijna 4 uur handel 0,1 procent lager op 13.891 punten. De S&P 500 zakte eveneens 0,1 procent, tot 1500 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 3146 punten daarentegen 0,1 procent boven de slotstand van woensdag.

Donderdagmiddag werden uiteenlopende cijfers over de Amerikaanse economie gepubliceerd. Daaruit bleek dat de consumentenbestedingen in de VS in december met 0,2 procent zijn gestegen.

De uitgaven werden vooruitgeholpen door de sterkste inkomensgroei van de afgelopen 8 jaar. Aan de andere kant namen de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vorige week sterker toe dan verwacht. Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid bekend hoeveel banen er afgelopen maand in 's werelds grootste economie zijn gecreëerd.

Koeriersbedrijf UPS hoorde donderdag bij de verliezers. Het bedrijf dat eerder deze maand de overname van TNT Express afblies, dook vorig kwartaal door een eenmalige pensioenlast diep in de rode cijfers. Het aandeel UPS zakte ruim 2 procent.

Dow Chemical verloor ruim 5 procent. De chemiereus zag zijn verlies vorig kwartaal oplopen, terwijl de omzet licht daalde ten opzichte van het voorgaande jaar. Dow had last van moeilijke marktomstandigheden in Europa en China.

Facebook herstelde van een zeer slechte start van de handelsdag en noteerde 0,7 procent in de min. Het bedrijf achter de populaire socialenetwerksite gaf woensdag nabeurs aan dat de nettowinst vorig kwartaal 80 procent lager was dan een jaar eerder. Facebook investeerde afgelopen jaar flink in nieuwe diensten, zoals mobiele apps en advertentieplatforms.

Qualcomm was een van de grootste winnaars in de Nasdaq. De producent van chips voor mobiele telefoons werd bijna 5 procent meer waard dankzij sterke kwartaalresultaten. Het bedrijf overtrof de verwachtingen van analisten en liet zich positief uit over het komende jaar.

ConocoPhillips leverde 5 procent in. Het olieconcern zag zijn winst afgelopen kwartaal opnieuw dalen door de lagere prijzen van olie en gas.

De prijs van Amerikaanse olie zakte donderdag 0,4 procent tot 97,55 dollar. Olieconcerns Exxon Mobil en Chevron, die vrijdag hun boeken van het afgelopen kwartaal openen, verloren bijna 1 procent.

De euro was donderdag aan het begin van de avond 1,3580 dollar waard, net zoals bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen