Beurs4 mrt '13 17:23

VEB: Geef Nederlandse beleggers inspraak in bonussen

Auteur: BNR Webredactie

“Het is een goed idee dat aandeelhouders ook in Nederland de zeggenschap krijgen over de beloning van bestuurders.” Dit zegt Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters, tegen BNR.

Exorbitante salarissen indammen, dat is waar de Zwitsers per referendum voor kozen dit weekend. Het Zwitserse voorbeeld vindt ook in Nederland navolging. “Uiteindelijk is het het geld van de aandeelhouders en is het terecht dat ze daar iets over kunnen zeggen."

In de nieuwe Zwitserse regels wordt de gouden handdruk afgeschaft en krijgen aandeelhouders het recht om mee te beslissen over het toekennen van bonussen en vertrekpremies.

Belangen
Volgens Slagter kunnen aandeelhouders uitstekend een passende beloning bedenken voor topmensen. "Het is in het belang van de aandeelhouders dat bestuurders een beloning krijgen die in lijn is met de waardegroei van de onderneming.”

Ook Hans Ludo van Mierlo, oud-bankier en publicist, vindt dat de beloning van topfunctionarissen een onderwerp moet zijn van een brede discussie. Dat alleen aandeelhouders deze beloning bepalen, vindt Van Mierlo echter geen goed idee. “Ik vind het te eenzijdig als alleen de aandeelhouders meepraten over beloningen. (…) Je hebt afgelopen decennia kunnen zien dat bedrijven steeds meer hun aandeel werden. De klant werd veel meer het doel en het bedrijf werd een manier om geld te verdienen. De belangen van de aandeelhouders komen niet overeen met de belangen van de klanten van de bedrijven.”

Kettingen
Dat de beloning van topmensen nu ter sprake komt, noemt Van Mierlo logisch. "Het is bijna onontkoombaar als je zag hoe de inkomens aan de top ontplofte."

Toch had Van Mierlo al eerder een volksopstand verwacht, zegt hij tegen BNR. "Het heeft me verbaasd dat niet al duizenden mensen zich met kettingen aan bedrijven hebben vastgeketend en gezegd: we pikken het niet meer.”

Duitsland
Ook in Duitsland in de discussie losgebarsten. Nu een grote meerderheid van de Zwitsers zich heeft uitgesproken voor het aan banden leggen van de bonuscultuur, moet er ook in Duitsland een wettelijke rem komen op excessieve beloningen, vindt een groot aantal politici. De sociaaldemocratische SPD eist ook een Europese richtlijn.

Ook twee andere oppositiepartijen, de linkse partij Die Linke en de Groenen, eisen wettelijke maatregelen tegen excessieve bonussen. Een van de regeringspartijen, de liberale FDP, deed op haar beurt een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van managers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen