Beurs29 dec '11 12:22Aangepast op 29 dec '11 13:04

Europese beurzen blijven doormodderen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen blijven doormodderen. Ook het bedrag van 7 miljard euro dat Italië donderdag ophaalde met een veiling van staatsobligaties, kon daar geen verandering in brengen.

Donderdagochtend was er net als tijdens de handelsdag van woensdag weinig enthousiasme onder beleggers. "De pas is er een beetje uit op de beurzen", zo omschreef beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers de situatie op de beursvloer.

Blok: "Het is Italië in ieder geval gelukt om geld op te halen en de lange rente is daarbij onder de 7 procent gebleven. Het is echter duidelijk dat het langlopende staatspapier niet favoriet is onder investeerders. Ze willen liever kortlopend papier. Het blijft ook opmerkelijk dat de Italianen juist in deze periode van weinig activiteit op de markten zoveel geld willen ophalen.''

AEX op 306,80 punten
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 306,80 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 461,37 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,3 procent en Londen won 0,2 procent. Parijs bleef onveranderd.

Italië haalde donderdagochtend met de veiling van 3- en 10-jarige leningen in totaal iets meer dan 7 miljard euro op. Het Zuid-Europese land streefde ernaar om tussen de 5 en 8,5 miljard euro op te halen. De rente die het land op de 10-jarige obligatielening moet betalen bedraagt 6,98 procent en bleef daarbij net onder het kritieke niveau van 7 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek donderdag dat de Europese banken woensdag opnieuw een groot bedrag hebben gestald bij de centrale bank. De banken brachten 436,6 miljard euro onder bij het nachtloket van de ECB. Dat is het op een na hoogste bedrag ooit. Dinsdag liepen de deposito's met 452 miljard euro op tot een record.

Unibail-Rodamco en Boskalis stijgen
In de AEX waren vastgoedfonds Unibail-Rodamco en baggeraar Boskalis de grootste stijgers met winsten van 1 procent. Bank en verzekeraar ING was de grootste verliezer met een min van 1,7 procent.

In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door softwarebedrijf Unit4 met een winst van 0,85 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een verlies van 2,4 procent.

Euro noteerde 1,29 dollar
De euro zakte na de Italiaanse veiling onder de 1,29 dollar. De Europese eenheidsmunt was 1,2898 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 99,38 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 107,47 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen