Beurs13 jun '13 08:17

Wereldbank verlaagt groeiverwachtingen

Auteur: BNR Webredactie

De Wereldbank heeft de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden toe bijgesteld. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog uitgegaan was van een groei met 2,4 procent. In 2012 was sprake van een economische groei van 2,3 procent. De Wereldbank wijt de lagere verwachting aan een sterkere vertraging van opkomende economieën als China en Brazilië, terwijl bezuinigingen de krimp in Europa vergroten.

De verwachting voor de Amerikaanse economische groei werd naar boven toe bijgesteld. Waar de Wereldbank eerder nog dacht aan 1,9 procent, komt de nieuwe groeiverwachting voor de grootste economie ter wereld nu uit op 2 procent. Europa krimpt echter met 0,6 procent, terwijl eerder een krimp van 0,1 procent was voorzien.

Structurele hervormingen
De organisatie waarschuwt in zijn tweejaarlijkse Global Economic Prospects-rapport dat de grote ontwikkelde landen zich moeten richten op structurele hervormingen. Deze landen waren in het verleden de aanjagers van de wereldwijde economische groei, maar zullen niet terugkeren op een niveau van voor de crisis.

De Wereldbank denkt dat de wereldeconomie komend jaar met 3 procent zal groeien, van 3,1 procent in de prognose van januari. Voor 2015 wordt een toename van 3,3 procent verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen