Beurs9 dec '13 07:21

Nikkei flink hoger dankzij yen

Auteur: ANP Nieuws

De effectenbeurs in Tokio is maandag flink hoger geëindigd.

EPA
EPA

De verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn steunbeleid spoedig zal gaan afbouwen na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag zorgde voor een stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen. De goedkopere yen hielp op zijn beurt de belangrijke Japanse exportbedrijven vooruit. De Nikkei sloot 2,3 procent in de plus op 15.650,21 punten.

Een tegenvallend groeicijfer van de Japanse economie had nauwelijks impact op de handel. De economie van Japan groeide in het derde kwartaal met 1,1 procent. Bij een eerdere schatting werd uitgegaan van een groei van 1,9 procent. De daling ten opzichte van de eerste raming komt onder meer vanwege tegenvallende investeringen door bedrijven.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen ook overwegend winsten zien. De markt verwerkte handelsdata uit China, waaruit bleek dat de Chinese export in november sterker dan verwacht is toegenomen en het handelsoverschot van het land is gestegen tot het hoogste niveau in ruim 4 jaar. In Seoul klom de Kospi 1 procent en de Hang Seng in Hongkong steeg 0,4 procent. De All Ordinaries in Sydney leverde echter 0,7 procent in door een koersval van meer dan 20 procent van verzekeraar QBE Insurance Group, die met een winstwaarschuwing kwam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen