Beurs22 mei '12 06:26

Alleen durfkapitalisten durven biotech aan

Auteur: Anne-Greet Haars

Veel biotech-bedrijven hebben moeite om geld los te peuteren voor nieuwe producten. Toch blijven ondernemers en investeerders in de sector onverminderd positief, blijkt uit onderzoek van Kempen & Co.

Proefjes doen met voeding, energie en nieuwe medicijnen. En dan hopen dat er een potentiële cash cow tussen zit. Het is een schets van het werk dat biotech bedrijven doen. In deze relatief jonge sector heb je naast een grote speler als Philips Healthcare vooral veel kleine start-ups.

Biologische broertjes
Oscar Izeboud, van zakenbank Kempen en Co, beschouwt die als de biologische broertjes van internetbedrijven. “Ze zijn heel vergelijkbaar en ondernemend. Het zijn kleine start-ups vanuit universiteiten die met behulp van durfkapitaal hard groeien.”

Voor groei is geld nodig. En wat blijkt nu: investeerders in de sector zijn buitengewoon optimistisch over de toekomst. “Het meest opvallende was dat niemand negatief was over de Life Sciences sector. Iedereen was zeer positief tot laaiend enthousiast”, aldus Izeboud.

Lang proces
Vreemd genoeg betekent dat niet dat het geld nu tegen de plinten aanklotst. De ontwikkeling van al die technoviteiten is vaak een lange weg. Het duurt nu eenmaal jaren voordat een product een sticker met 'veilig' erop geplakt krijgt.

En dus hoef je voor geld bij de bank niet aan te komen. Zo komt het dat veel start-ups zijn aangewezen op durfinvesteerders.

“Deze sector die ontkomt er bijna niet aan. Ze hebben nog geen terugkerende kasstromen, dus ze moeten zichzelf nog jarenlang bedruipen met externe investeringen, die een langere adem hebben om jou tot aan winstgevendheid te begeleiden”, legt Izeboud uit.

Klapper
Dat merkte het Nederlandse bedrijf Galapagos ook. Het kostte de medicijnfabrikant tien jaar voordat er winst gemaakt werd. De klapper kwam toen het een pil uitvond tegen reuma en een miljoenendeal sloot met het grote Amerikaanse Abbott.

“Het risico voor het vroeg falen is groot. Bedrijven hebben te weinig kapitaal om tot een succes te komen. Galapagos is één van de succesverhalen van de Europese biotech. Kwamen alle bedrijven maar tot deze fase en met dit soort deals”, zegt directeur Onno van de Stolpe.

Grote bedrijven
Dan zou het voor investeerders een stuk aantrekkelijker worden om in te stappen. En de grote farmaceutische bedrijven lopen liever niet meer voorop. Volgens Oscar Izeboud zijn ze bang voor al teveel financiële risico's.

En dat onderkennen de grote jongens zelf ook. Die laten de start-ups daarom eerst even ploeteren en als er dan een krent in de taart wordt gevonden dan wordt de handel overgenomen.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen