Beurs30 jan '13 12:07

Beurzen vlak in afwachting cijfers VS

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen bleven woensdag nagenoeg onveranderd. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van een banencijfer uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).

"Het is een flauwe dag en dat zie je terug in de koersen. We wachten op het rentebesluit en het banenrapport van salarisverwerker ADP. Alles blijft gericht op de VS, die moeten laten zien of ze de wereldeconomie kunnen blijven aanjagen. De aandelenmarkten laten de laatste weken wel een evenwichtig beeld zien, waarbij de koersen langzaam omhoog kruipen. De volumes blijven echter laag en het is wachten tot die aantrekken'', zegt beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 357,91 punten. De MidKap-index zakte ook 0,1 procent tot 555,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen bleef onveranderd.

Catelonië
De beurs in Madrid daalde 0,1 procent. Volgens Spaanse media heeft de regio Catalonië de centrale overheid in Madrid om nog eens 9 miljard euro noodhulp gevraagd. Ook bleek dat de Spaanse economie in 2012 met 1,4 procent is gekrompen.

In Zürich zakte Roche 1,3 procent ondanks beter dan verwachte jaarresultaten. De grootste producent van kankermedicijnen ter wereld voorziet ook voor 2013 een verdere groei van de omzet en winst. Beleggers grepen de sterke cijfers aan om wat winst te nemen.

Saipem
In Milaan werd de handel in het aandeel Saipem opgeschort na een winstalarm van de Italiaanse toeleverancier voor de olie-industrie. Nadat de handel weer op gang kwam, zakte het aandeel 38 procent. Oliemaatschappij Eni, die 43 procent in Saipem bezit, zakte 4,7 procent op de Italiaanse beurs.

De waarschuwing van Saipem woog ook zwaar op de koersen van andere Europese dienstverleners aan de olie- en gasindustrie. In Amsterdam stonden Fugro en SBM Offshore onderaan in de AEX met verliezen van respectievelijk 3,2 en 2,9 procent.

SNS Reaal
In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een plus van 2,3 procent. Het financiële concern zal volgens De Telegraaf mogelijk komend weekend of maandag een oplossing presenteren voor de problemen die de noodlijdende bank en verzekeraar hebben getroffen.

Valuta
De euro klom tot boven de 1,35 dollar en bereikte de hoogste stand sinds december 2011. De eenheidsmunt was 1,3539 dollar waard, tegen 1,3475 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent 97,82 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 114,64 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen