Beurs6 dec '12 15:16

ECB somber

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese economie blijft de komende tijd zwak en zal pas in de loop van 2013 langzaam herstellen, zo voorspelt de Europese Centrale Bank.

De ECB verwacht dat de euro-economieën volgend jaar in het slechtste geval met 0,9 procent krimpen. In het beste scenario is er een groei van 0,3 procent. "Later in het jaar zou de economie dankzij de aansterkende internationale vraag en ons ondersteunende monetaire beleid geleidelijk moeten kunnen herstellen'', aldus ECB-president Mario Draghi in een toelichting.

Voor 2014 wordt een groei tussen 0,2 en 2,2 procent voorspeld.

Lenen
De ECB houdt de mogelijkheid in stand voor Europese banken om tegen een lage rente zo veel leningen voor 3 maanden af te nemen als ze nodig hebben. Deze mogelijkheid blijft in ieder geval tot begin juli bestaan, aldus Draghi.

De economieën van de eurolanden krompen vorig kwartaal gemiddeld met 0,1 procent. Dat was het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de euro-economie kleiner werd.

Rentebesluit
Zoals verwacht, houdt de ECB de rente in de eurozone deze maand onveranderd op 0,75 procent. Volgens Draghi ging aan de beslissing een "brede discussie" vooraf. De rente werd uiteindelijk niet aangepast omdat de inflatie in de eurolanden nog altijd hoger is dan het door de ECB nagestreefde peil van ongeveer 2 procent. Volgens Draghi zal de inflatie in de loop van 2013 weer onder die grens zakken.

Gerelateerde artikelen