Beurs25 jan '13 12:25

Duits vertrouwen stuwt beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen wisten vrijdag opnieuw de weg omhoog te vinden. Een sterker dan verwachte toename van het Duitse ondernemersvertrouwen zorgde voor optimisme onder beleggers.

"Het sentiment blijft erg goed. Een jaar geleden dacht niemand aan aandelen en nu wil iedereen de markt in", stelt beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers vast. "Het Duitse vertrouwen geeft de beurs vandaag een extra zetje. Het macronieuws lijkt steeds wat beter te worden, maar tegelijkertijd moet het zich nog wel manifesteren. Verder is het nog wachten op huizencijfers uit de VS."

AEX 0,2 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 354,93 punten. De MidKap-index klom ook 0,2 procent tot 553,12 punten. De CAC40 in Parijs steeg 0,8 procent. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 1,1 procent.

Uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in januari opnieuw is gestegen. Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen stijgt. De vertrouwensindex staat nu op het hoogste punt sinds juni vorig jaar.

Britten op rand van recessie
De FTSE in Londen won 0,2 procent. De economie van Groot-Brittannië is in het laatste kwartaal van vorig jaar harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht. Het bruto binnenlands product daalde met 0,3 procent. Het land staat daarmee op de rand van een recessie, wat de derde in 4 jaar tijd zou betekenen.

Telecombedrijf KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 2,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een verlies van 1,8 procent na een adviesverlaging door UBS. Luchtvaartgroep Air France-KLM ging aan kop met een winst van 2,6 procent.

SNS herstelt
In de MidKap toonde de geplaagde bank en verzekeraar SNS Reaal wat herstel en voerde met een plus van 6,6 procent de stijgers aan. Metaalgroep AMG stond onderaan met een verlies van 1 procent.

Op de lokale markt ging het Egyptische bouwbedrijf OCI (Orascom Construction Industries) vrijdag met een openingskoers van 40 dollar per aandeel in notering op de Amsterdamse beurs. OCI heeft een marktwaarde van een kleine 8,4 miljard dollar, circa 6,2 miljard euro.

Euro noteerde 1,3435 dollar
De euro was 1,3435 dollar waard, tegen 1,3365 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 96,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 113,39 dollar.

Gerelateerde artikelen