Beurs10 jul '12 16:41Aangepast op 10 jul '12 17:11

Spanjaarden staan niet te juichen

Auteur: Karin Backx

De Spanjaarden zijn niet blij met het akkoord over de miljardensteun voor de Spaanse bankensector. Uit een peiling van de Spaanse krant El Periódico blijkt dat 85 procent het een slecht akkoord vindt.

Dat vertelt Spanje-correspondent Lex Rietman op BNR. “Het geeft een adempauze, maar Spanje staat niet bepaald te juichen. Eén miljoen Spanjaarden zijn in totaal 26 miljard euro spaargeld kwijt. Die mensen zijn echt woedend."

De voorwaarden zijn nog niet duidelijk voor de Spanjaarden, laat Rieman weten. "Het is nog niet duidelijk welke rente er gevraagd wordt en wat precies de terugbetalingstermijn is. Dat wordt op 20 juli vastgelegd, als het akkoord definitief getekend wordt."

Strengere controle
De Spanjaarden hebben sinds mei 2010 de ene golf van zware bezuinigingen na de andere over zich heen gekregen. "En het is natuurlijk duidelijk dat een deel van dit akkoord weer een eis van nieuwe bezuinigingen is. Plus een veel strengere controle van de Spaanse overheid."

"Eigenlijk verliest Spanje met dit akkoord de soevereiniteit op financieel-economisch gebied. Het toezicht wordt geïntensiveerd. Spanje kan niet meer zelf het financieel-economisch beleid bepalen", aldus Rietman.

Heel pijnlijk
Tim Legierse, macro-econoom van de Rabobank snapt de reactie van de Spanjaarden. "Het is heel pijnlijk dat op moment dat er bezuinigd moet worden er ook nog eens een keertje geld naar de banken moet. Waarvan mensen niet het gevoel hebben, dat ze daarvoor verantwoordelijk zijn."

Legierse vertelt ook over de keerzijde van de medaille: "Omdat in dit geval de steun direct aan banken gegeven worden, wordt in deze optiek niet direct in de begroting ingegrepen."

Alles uit de kast
Spanje kan volgens Legierse nog wel kiezen welke maatregelen ze nemen om verder te bezuinigen. "Maar om heel eerlijk te zijn, veel maatregelen zijn er niet over. Dus uiteindelijk moet alles uit de kast."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen