Beurs20 apr '13 16:02

Britse regering naar Europees Hof om Tobin-taks

Auteur: BNR Webredactie

De Britse regering gaat in de aanval tegen de Europese financiële transactietaks. De Britse minister van Financiën George Osborne kondigt aan dat hij het project rond de zogeheten Tobin-taks gaat aanvechten voor het Europese Hof van Justitie.

Image

De taks op financiële transacties zal niet in hele Europese Unie ingevoerd worden, alleen in de landen die het project goedkeuren. Maar de taks zou wel een wereldwijde impact hebben.

Groot-Brittannië liet eerder al weten niet te zullen meedoen, maar het vreest toch voor een effect op heel wat Britse bedrijven met activiteiten in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

"We zijn niet tegen het principe van het belasten van financiële transacties, maar we maken ons wel zorgen over de extraterritoriale effecten van het voorstel. Ik denk dat er nog landen zijn die die bezorgdheid delen", zegt Osborne.

Tobin-taks
De heffing - Tobin-taks, vernoemd naar de Amerikaanse econoom die de maatregel bedacht - is een belasting op grote, financiële transacties in het (internationaal) financieel verkeer. Reguliere transacties van particulieren zullen er niet onder vallen.

Belasting
In het voorstel van de Europese Commissie zou de handel in aandelen en obligaties belast worden aan 0,1 procent en de handel in afgeleide producten aan 0,01 procent. De Tobin-taks zou gelden voor alle partijen die actief zijn in de elf deelnemende landen, ongeacht waar de transactie plaatsvindt.

Opbrengsten
Men schat dat deze taks 30 à 35 miljard euro kan opbrengen. Groot-Brittannië is vooral bezorgd over de positie van Londen als financieel centrum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen