Beurs30 aug '12 19:03

Paralympisch sponsor ligt zwaar onder vuur

Auteur: Thijs Baas

Heibel bij de Britten: Atos, belangrijk sponsor van de Paralympische Spelen, blijkt zeer onzorgvuldig om te gaan met de keuring van mensen met een handicap.

Vorig jaar stierven ruim duizend mensen die door het bedrijf weer aan het werk gestuurd waren omdat ze volgens Atos niet echt ziek waren. Atos voert in Groot-Brittannië keuringen uit voor het bepalen van de mate waarin iemand gehandicapt is. Van de 40 procent van de Britten die vorig jaar in beroep gingen tegen de beslissing van Atos om de uitkering in te trekken won 38 procent het recht op een uitkering.

Een aantal mensen uit zijn boosheid over de ondeugdelijke medische keuringen. "Atos maakt fouten, zeggen mensen die afgekeurd zijn. De keuringen van Atos zouden niet deugen. Er worden te veel gehandicapten aan het werk gezet die gewoon niet kúnnen werken", zegt correspondente Lia van Bekhoven.

Noodzakelijke bezuinigingen
Voor de Britse regering waren de noodzakelijke bezuinigingen op uitkeringen reden om Atos in de arm te nemen voor het contract met een waarde van 120 miljoen euro. "Maar dit financiële argument gaat niet langer meer op, want Atos is nu een derde duurder dan het vorige bedrijf aan wie die medische keuringen werden uitbesteed", zegt Van Bekhoven.

Doordat Atos inmiddels stevig verankerd zit in het overheidswezen is het heel lastig om het bedrijf nu nog weg te sturen. "Maar Atos staat wel degelijk onder druk. Dat is één van de redenen waarom ze nu op zoveel verschillende plekken in het Britse overheidssysteem gebruikt worden."

Medische keuringen
Een vaste Kamercommissie rapporteerde over medische keuringen van Atos, waarbij mensen moesten lopen tot ze er letterlijk bij neervielen voordat ze hun wao-uitkeringen kregen. Ook klagen Kamerleden dat ze voortdurend worden geconfronteerd met kiezers uit hun kiesdistrict die zeggen dat ze aan het werk gezet zijn terwijl ze in een vergevorderd stadium van Parkinson verkeerden.

Toch heeft de connectie met de Olympische en de Paralympische Spelen Atos geen windeieren gelegd. "Het bedrijf doet de IT-kant van die Spelen. Het heeft er ontzettend veel baat bij. Commercieel is dat volgens de City al bijna 240 miljoen waard voor Atos."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen