Beurs16 jan '13 13:56Aangepast op 16 jan '13 14:19

Europa legt kredietbeoordelaars strengere regels op

Auteur: Anne-Greet Haars

Kredietbeoordelaars moeten zich aan strengere regels houden. Het Europees Parlement heeft daar een uur geleden met grote meerderheid mee ingestemd.

Zo zullen de ratingbureaus van tevoren moeten bekendmaken wanneer ze met een beoordeling naar buiten komen. Bovendien mogen ze alleen nabeurs of ten minste een uur voor aanvang van de handel op de Europese beurzen met hun beoordelingen komen. De invloed van de bureaus op de financiële markten moet zo worden beperkt.

"Het zijn grote stappen vooruit", zegt Thijs Berman, PvdA-Europarlementariër woensdag op BNR. "De kredietbeoordelaars hadden een te innige relatie met de banken, konden eindeloos dezelfde klant houden. Dat wordt aan banden gelegd. En kredietbeoordelaars kunnen hun beoordeling niet meer op willekeurige momenten publiceren."

Meer concurrentie
De nieuwe regels zullen de kwaliteit van de beoordelingen significant verbeteren, aldus Europees commissaris Michel Barnier (interne markt). Bovendien dragen ze bij aan meer concurrentie in de nu door enkelen gedomineerde sector. Volgens de nieuwe regels moet een financiële instelling namelijk na 3 jaar of 10 beoordelingen overstappen naar een andere kredietbeoordelaar.

Onder vuur
De beoordelaars liggen al lange tijd onder vuur omdat zij enkele keren op zeer gevoelige momenten met beoordelingen naar buiten kwamen. Ook bleken de ratingbureaus goede beoordelingen te hebben gegeven aan landen waarvan later bleek dat zij enorme schulden hadden.

Thijs Berman: "Natuurlijk kan een kredietbeoordelaar geen crisis veroorzaken. Maar als de kredietbeoordelaar op een moment waarop het politiek spannend is en er veel onderzekerheid is, dan komt met een beoordeling kan je de crisis verdiepen en verernstigen. Dat zijn risico's waar je Europese burgers niet aan moet willen blootstellen."

Snijden geen hout
Vanochtend zei econoom Sweder van Wijnbergen
(Universiteit van Amsterdam) op BNR dat de nieuwe regels geen hout snijden. "Het is een typisch voorbeeld van 'shoot the messenger'. Maar ja, die boodschap zal er niet anders door worden. Kijk, we weten dat kredietbeoordelaars over het algemeen achter marktinformatie aan lopen. Je ziet eerst de rente oplopen en dan kom je bijvoorbeeld bij een land als Griekenland. Een maand later komen de kredietbeoordelaars er ook achter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen