Beurs3 mei '13 13:17

Olifantsgras zet weinig zoden aan de dijk tegen ganzen

Auteur: Thijs Baas

Olifantsgras is het zoveelste wapen tegen de ganzenoverlast rondom Schiphol. Maar de gemeente Haarlemmermeer presenteert het liever als veelbelovende duurzame brandstof. Want het lost vooralsnog het ganzenprobleem niet op.

Gistermiddag werd het startstein gegeven voor een nieuw bio-based-bedrijventerrein: A4-zone-West. Op 60 hectare grond werd het olifantsgras gezaaid, onder andere door wethouder John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer.

Het is het startsein van de bio-based economy, zegt Nederstigt tegen verslaggever Anke Truijen. "We zitten hier op een gebied dat wordt ontwikkeld en een deel daarvan is bestemd als groenzone en van een gedeelte is de ontwikkeling nog wat verder weg. Ik wil er in de tussentijd voor zorgen dat de boeren hier kunnen blijven bouwen. En olifantengras past heel goed in de nieuwe economie. Het is duurzaam, het kan voor meerdere dingen worden aangewend: als brandstof voor de kachel of om plastic van te maken." 

Waardevol
Ook Gert-Jan Petrie van de coöperatieve Miscanthusgroep is ervan overtuigd dat olifantsgras over een aantal jaren een zeer waardevolle grondstof kan zijn. "We kunnen doorontwikkelen en kennis opdoen om het gras op een later niveau renderend te houden. Op het moment dat die bio-based economy draait en grondstoffen vraagt, hebben wij de kennis en het product."

Een bijkomend voordeel van het gras is dat het de ganzen afschrikt, al is dat effect nog allerminst duidelijk. Het zou in ieder geval geen kwaad kunnen, in de directe omgeving van aanvliegroutes van Schiphol. "Het is geen voedsel voor ganzenen we hebben de indruk dat de hoogte van het gewas de ganzen afschrikt. Helaas kan niet het hele gebied met olifantsgras bedekt worden. "Het is een akkerbouwgebied dat voedsel teelt en je kunt een ondernemer nooit verplichten zijn bedrijfsvoering te veranderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen