Beurs30 sep '13 08:09

Nikkei omlaag door begrotingscrisis VS

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Tokio is maandag met verlies geëindigd.

Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de strijd tussen de Republikeinen en Democraten over de begrotingsplannen afgelopen weekeinde is losgebarsten. Een scherpe stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde daarbij voor koersdruk onder de grote Japanse exportbedrijven. De Nikkei sloot 2,1 procent lager op 14.455,80 punten.

Een sterker dan verwachte daling van de industriële productie in Japan woog eveneens op het sentiment. De productie van de Japanse industrie nam vorige maand met 0,7 procent af ten opzichte van juli. Economen hadden gerekend op een daling met 0,3 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen ook verliezen zien. De All Ordinaries in Sydney verloor 1,4 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,7 procent. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 1,3 procent nadat bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in september minder sterk is toegenomen dan werd gedacht. Uit een nieuwe raming van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, is uitgekomen op 50,2 waar aanvankelijk een stand van 51,2 werd gemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen