Beurs15 aug '12 12:38

Versoepeling ontslagrecht slecht nieuws voor uitzendbranche

Auteur: Harmen Simon Teunis

De eventuele versoepeling van het ontslagrecht kan slecht uitpakken voor de uitzendbranche. Dat schrijft ING in een woensdag gepubliceerd rapport over de branche. Maar er zijn ook kansen.

Als de ontslagbescherming verlaagd wordt, neemt het aantal medewerkers met een vast contract toe, stelt de bank. Werkgevers kunnen dan tegen lagere kosten afscheid nemen van medewerkers met een vast contract, waardoor het risico van een overeenkomst voor onbepaalde tijd kleiner wordt.

Denemarken
ING wijst daarbij naar de ontwikkelingen op de Deense arbeidsmarkt, waar een soepel ontslagrecht wordt gekoppeld aan scholing, relatief hoge uitkeringen en hulp voor werkzoekenden. Die situatie wordt vaak als voorbeeld genoemd voor Nederland. Voor de Nederlandse uitzendbranche stemt het Deense voorbeeld echter weinig hoopvol, constateert de bank.

Ook kansen
De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt biedt ook kansen voor de uitzendbranche, stelt ING. Zo zullen werknemers naar verwachting vaker van baan wisselen, waardoor de rol van werving- en selectiebureaus kan groeien. Daarnaast kan de branche meehelpen om de arbeidsmobiliteit van ouderen te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen