Beurs3 dec '11 19:42Aangepast op 3 dec '11 20:02

FNV vernieuwt, verdwijnt en ruimt op

Auteur: Maurice Driessens

Vakbond FNV start een nieuwe vakbond, met als werktitel De Nieuwe Vakbeweging. Dat is zaterdagavond duidelijk geworden na het crisisberaad van de FNV in Dalfsen. Bij de nieuwe bond zal geen plaats zijn voor de huidige kopstukken, dus Agnes Jongerius verdwijnt van het toneel.

Agnes Jongerius als voorzitter van de complete bond, en Henk van der Kolk als voorzittern van de grootste lidvereniging FNV Bondgenoten verdwijnen dus van het toneel.

Haast
Er is werk aan de winkel, want de nieuwe bond moet er voor de zomer komen, zo hebben verkenners Han Noten en Herman Wijffels zaterdagavond bekendgemaakt.

Jetta Klijnsma, oud-staatssecretaris van Sociale Zaken, is gevraagd om de nieuwe bond op te zetten. Zij heeft dat in overweging genomen.

Leden
De huidige FNV-bonden worden de oprichter van de nieuwe, maar ook bonden die nu niet bij de FNV zijn aangesloten, kunnen zich erbij aansluiten.

"We hebben een grote stap gezet'', zei scheidend voorzitter Huub Elzerman van journalistenvakbond NVJ zaterdag. FNV-voorzitter Agnes Jongerius sprak na afloop van een "heel productieve" bijeenkomst. "We hebben een mooi resultaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen