Beurs11 nov '13 11:57

Voorzichtige winsten op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

Op de Europese aandelenbeurzen werden maandag voorzichtige winsten geboekt.

ANP
ANP

Beleggers wachten op nieuwe impulsen en hopen vooral meer duidelijkheid te krijgen over het tijdstip waarop de Amerikaanse Federal Reserve het steunbeleid gaat terugschroeven.

"Per saldo zijn de Europese beurzen rustig aan de week begonnen. In de VS zijn de obligatiemarkten vandaag gesloten vanwege Veteranen Dag en zal de handel waarschijnlijk ook stil blijven. In Amsterdam komt het belangrijkste nieuws van Imtech, dat uitstel heeft gekregen van de banken. Voor de rest vallen bedrijven zoals ArcelorMittal en ING, die vorige week hard zijn gestegen, wat terug'' aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 394,49 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 610,58 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.

Imtech
In de AEX voerde Imtech de stijgers aan met een plus van bijna 7 procent. De technisch dienstverlener krijgt langer de tijd van zijn banken om aan zijn convenanten te voldoen. De eerstvolgende datum waarop de convenanten worden getoetst werd uitgesteld van 31 maart naar 30 september volgend jaar. Ook verhoogde Rabobank het beleggingsadvies voor het aandeel.

Philips, ArcelorMittal en ING waren de grootste dalers met minnen van 0,6 en 0,7 procent.

KPN
KPN won 0,4 procent. De Stichting KPN wil zijn beschermingswal rondom het telecombedrijf afbreken. De stichting stak eind augustus met behulp van preferente aandelen een stokje voor de voorgenomen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil.

In de MidKap ging Unit4 aan kop met een winst van 4 procent. Volgens Het Financieele Dagblad zijn er nog vier partijen in de race om Unit4 over te nemen. De biedingenstrijd om het softwarebedrijf bevindt zich daarmee in een beslissende fase.

Lonmin
Bij de kleinere fondsen viel AND International Publishers op met een koerswinst van 12,5 procent. De kaartenmaker komt later in de week met kwartaalcijfers naar buiten. Automatiseerder Ordina klom 11 procent na een adviesverhoging door Rabobank.

In Londen steeg Lonmin meer dan 6 procent. De op twee na grootste gouddelver ter wereld wist in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind september, terug te keren naar winst.

De euro was 1,3405 dollar waard, tegen 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94,41 dollar per vat. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs, tot 105,68 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen