Beurs6 mrt '13 07:17

Nikkei op hoogste punt in 4,5 jaar

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio is woensdag stevig hoger gesloten in navolging van de positieve stemming op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex het hoogste niveau ooit bereikte.

Ook verwachten beleggers dat de Bank of Japan onder de nieuwe gouverneur in april het monetaire beleid verder zal versoepelen. De Nikkei eindigde 2,1 procent hoger op 11.932,27 punten. De Japanse beurs staat daarmee op het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd.

Profiteren van nieuwe maatregelen
De stijging werd aangevoerd door de exportbedrijven en de financiële instellingen, die naar verwachting het meest zullen profiteren van nieuwe maatregelen om de deflatie in Japan aan te pakken. Automaker Toyota klom 2 procent en Nomura Holdings steeg 1,4 procent. Sharp maakte een koerssprong van 14 procent op berichten dat het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung ongeveer 10 miljard yen (82 miljoen euro) wil investeren in het verlieslatende Japanse elektronicabedrijf.

Andere beurzen
Elders in het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten ook omhoog. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1 procent en in Seoul won de Kospi 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot met een winst van 0,8 procent nadat bleek dat de Australische economie in 2012 in het snelste tempo is gegroeid sinds 2007. De groei kwam vorig jaar uit op 3,6 procent. In het vierde kwartaal nam het bruto binnenlands product met 0,6 procent op kwartaalbasis toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen