Beurs29 nov '11 12:01

Enorm gat in Britse begroting

Auteur: Bas Benneker

Na jaren van keihard snoeien hoopte de Britse regering in 2015 weer een begrotingsoverschot te hebben. Door tegenvallende groei dreigt dat nu een gat van bijna 28 miljard euro te worden.

Met dat nieuws komt de Britse minister van Financiën George Osborne dinsdag, zo melden verschillende Britse media.

Move over PIGS
De regering van David Cameron blijkt voor de komende jaren met veel te optimistische groeicijfers te hebben gerekend.

In plaats van 1,7 procent groei dit jaar en 2,5 procent volgend jaar dreigt begin 2012 een recessie, en over het hele jaar een groei van maar 0,5 procent.

Met de verlaagde groeiverwachting zal Groot-Brittannië in 2013 een groter tekort hebben dan de probleemlanden in de eurozone; Spanje, Italië, Portugal en Griekenland.

Goedkoop lenen
De tegenvallende groei leidt tot lagere belastinginkomsten. Osborne zal volgens ingewijden de komende vier jaar 86 miljard pond (bijna 100 miljard euro) meer moeten lenen dan gedacht.

Voorlopig kan dat nog tegen lage tarieven, met dank aan de schuldencrisis op het continent. Daarom zal Osborne dinsdag in plaats van nieuwe bezuinigingen, nieuwe investeringen aankondigen.

De minister wil omgerekend 35 miljard euro investeren in infrastructuur, en 23 miljard euro vrijmaken voor kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Gerelateerde artikelen