Beurs30 jan '13 11:28Aangepast op 30 jan '13 11:47

Economisch vertrouwen eurozone verbetert

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrouwen van consumenten en producenten in de Europese economie is in januari verbeterd.

De vertrouwensindex voor de eurozone klom met 1,4 punten tot 89,2. Vooral het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de bouw en de dienstensectoren verbeterde. Het sentiment in de industrie en detailhandel was even somber als in december. Het vertrouwen ligt ondanks de verbetering nog ruimschoots onder het langjarig gemiddelde.

Werkgevers werden in alle sectoren wat minder pessimistisch over de vooruitzichten voor de werkgelegenheid. In de industrie en de dienstensector was de verbetering op dat vlak echter miniem.

Vooral Duitsers zien het zonnig in
De kleine opleving van het vertrouwen kwam vooral doordat Duitsers de toekomst wat zonniger inzien. Wordt Europa's grootste economie buiten beschouwing gelaten, dan stabiliseerde het vertrouwen. In Griekenland en Portugal ging het vertrouwen verder achteruit.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski wijzen de cijfers erop dat er nog geen sprake is van een "positieve besmetting'' van de economie door de recente relatieve rust op de financiële markten. "Dit geeft aan dat stabilisering nog niet leidt tot herstel. De weg naar groei in de eurozone lijkt nog heel lang'', stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen