Beurs24 jun '13 19:10

'Tuchtrecht voor bankiers een goed idee'

Auteur: Mijke Hurkx

Er zou tuchtrecht voor bankiers moeten komen, vindt de Nederlandse Vereniging van Banken. Goed idee, vindt Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance Universiteit van Tilburg.

Ook pleit de vereniging dat alle bankiers een eed zouden moeten afleggen. Als ze zich daar niet aan houden, moeten er sancties volgen. Benink: "We hebben voorbeelden van andere beroepsgroepen, met name medici en advocaten, waar we recentelijk een aantal spraakmakende zaken hebben gezien. Als het gaat om advocaat Bram Moskovicz, bijvoorbeeld, maar ook bij het hele verhaal van prins Friso is een tuchtrechter te pas gekomen. Dus ik denk dat het een zuiverende werking zou kunnen hebben."

Er is nu al een code-banken waarbij bankiers een eed afleggen. "Dit gaat natuurlijk een stap verder. Een tuchtcollege houdt een oogje in het zeil en geeft een geïnformeerde beoordeling over het functioneren van zijn collega's", vult Benink aan. Chris Buijink, voorzitter van de NVB, staat nog maar net aan het roer en zou dat zo meteen omgooien. "Buijink zegt wel een aantal rake dingen. De reputatie van de bankier is nog steeds kwetsbaar, er hoef maar even wat te gebeuren of men is verontwaardigd of woedend. Tegelijkertijd probeert hij ook duidelijk te maken dat iedereen baat heeft bij een stabiel en duurzaam bankensysteem", vervolgt Benink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen