Beurs7 mei '12 12:11

Beurzen verwerken verkiezingsuitslagen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen wisten maandag de forse openingsverliezen wat terug te dringen. Beleggers verwerken de verkiezingsresultaten in Frankrijk en Griekenland.

Daarbij wordt gevreesd dat de huidige uitslagen een bedreiging vormen voor de aanpak van de eurocrisis.

"Al met al valt de negatieve reactie op de verkiezingsuitslagen mee. Bij de uitslag van de Franse verkiezingen draait het om de invulling van het euro-akkoord, terwijl het in Griekenland draait om het voortbestaan van het euro-akkoord.'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 298,55 punten. De MidKap-index hield het verlies beperkt tot 0,2 procent op 497,71 punten dankzij een flinke koerswinst van CSM. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,7 en 1,1 procent. In Londen is de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Griekenland
In Athene zakte de beurs ruim 6 procent. De huidige coalitiepartners, Nieuwe Democratie en Pasok, werden tijdens de verkiezingen afgestraft voor de draconische bezuinigingen. De traditioneel grootste partijen van het land behaalden geen meerderheid.

Hollande
In Frankrijk won de socialist François Hollande de presidentsverkiezingen. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zijn winst geen direct effect op de Franse kredietbeoordeling. Op de obligatiemarkten zorgde de verkiezingswinst van Hollande voor weinig reactie.

De Franse bankaandelen, die eerder op de ochtend onderuit gingen, krabbelden weer wat op. In Parijs steeg BNP Paribas 0,6 procent en Société Générale won 0,3 procent.

MidKap
CSM was met een koerssprong van ruim 22 procent de grootste stijger in de MidKap. Het bedrijf liet weten af te willen van de bakkerij-ingrediëntentak. CSM gaat zich richten op de combinatie Purac, het onderdeel voor de productie van melkzuur, en Caravan Ingredients dat speciale ingrediënten produceert.

Euro
De euro was 1,3013 dollar waard, tegen 1,3089 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 97,83 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen