Beurs18 mrt '12 13:07Aangepast op 18 mrt '12 20:01

Chinese deal Total over schaliegas in de maak

Auteur: Thijs Baas

Total is hard op weg een deal te sluiten met het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec voor de winning van schaliegas in China.

Zakenkrant Wall Street Journal meldt dat op basis van een interview met Totals algemeen directeur Christophe de Margerie. China produceert op dit moment nog maar op kleine schaal schaliegas, maar voor 2015 ligt de ambitie op 6,5 miljard kubieke meter.

In 2020 moet dat volume zijn opgelopen tot 60 tot 100 miljard kubieke meter, zegt De Margerie. "Dat is al over acht jaar. De installaties en infrastructuur moeten nog worden aangelegd, wat al twee tot drie jaar kan duren", benadrukt hij.

Hard gesteente
Schaliegas is aardgas dat afkomstig is uit het harde gesteente schalie (kleisteen). Het is pas sinds een paar jaar mogelijk het gas te winnen. De hoop is gevestigd op een kentering van het energiegebruik, in een land dat snakt naar meer energie.

China is op dit moment nog bijna volledig afhankelijk van sterk vervuilende kolencentrales voor de stroomopwekking. Schaliegas zelf is overigens ook niet onomstreden. Bij het losmaken van gas uit het kleisteen wordt onder hoge druk een mengsel van water, zand en chemicaliën in de grond gepompt. Tegenstanders vrezen dan ook grote vervuiling.

Lagere gasprijs
In de  Verenigde Staten heeft grootschalige winning van schaliegas de gasreserves al aangesterkt en de gasprijzen omlaag gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen