Kwart Nederlanders onzeker over baan
Ruim een kwart van de Nederlanders maakte zich vorig jaar zorgen over hun baan. Daarmee is de gemiddelde werknemer stukken onzekerder dan vier jaar geleden, toen nog 16,4 procent zijn zorgen uitsprak.
Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2011 van TNO en CBS. De daling in het gevoel van baanzekerheid werd alleen in 2010 even geïnterrumpeerd. In dat jaar nam de werkloosheid licht af.
Mannen onzekerder
Door de bank genomen zijn mannen onzekerder over hun aanstelling dan vrouwen. Een op de vijf dames twijfelt wel eens over hun situatie, bij de mannen is dit een op vier. Een mogelijke verklaring is dat mannen werkzaam zijn in sectoren waar het werk snel afneemt, zoals de bouw.
53 procent van de 7,1 miljoen werknemers bestaat uit mannen. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse werknemer bedraagt 40 jaar.
Opleiding, reistijd en thuiswerken
Qua opleidingsniveau volgde ongeveer een derde een
hbo- of universitaire opleiding. Ongeveer veertig procent beschikt over een havo- of mbo-diploma. Een kwart zit op vmbo-niveau of lager.
Verder is opvallend dat 27 procent aangeeft structureel over te werken en dat er een stijgende lijn in thuiswerken te ontdekken is. In 2011 werkte in totaal 28 procent van de werknemers minimaal een uur per week thuis, tegen 25 procent in 2005.
De werkweek in Nederland wordt daarnaast steeds korter: gemiddeld 30,3 uur per week in 2011, tegen 31,8 uur per week in 2007. De gemiddelde reistijd van en naar het werk is 52 minuten per dag.