Beurs2 apr '13 19:29

Blinde focus op saneren leidt tot dodelijke spiraal

Auteur: Thijs Baas

Met zijn pleidooi om vast te houden aan de 3 procentsnorm voor 2014 roept VVD-europarlementariër Hans van Baalen het onheil over Nederland af. Dat zegt financieel journalist Eric Smit tegen BNR's Petra Grijzen.

"Het is een dodelijke spiraal waar we dankzij de heer Van Baalen dan in terecht gaan komen. Je hebt niet alleen te maken met een overheid die te groot is, de overheid kan ook zorgen dat de economie beter gaat functioneren."

Flexibiliteit
Het is veel te gemakkelijk om zomaar even het gat van 11 miljard euro in de EU-begroting aan te vullen, zegt Van Baalen eerder in hetzelfde programma. "Hoewel ik in het Europees Parlement zit, steun ik minister van Financiën Dijsselbloem, die zegt: 'ik pas niet bij'." Van Baalen is een voorstander van meer flexibiliteit en de mogelijkheid om tussen verschillende jaren en verschillende begrotingsposten te schuiven.

De oproep van oud-VVD-coryfeeën Witteveen, Wiegel, Bolkestein en Nijpels om niet verder te bezuinigen neemt Van Baalen wel degelijk serieus. Wel benadrukt hij dat zijn partijgenoten het in een hele andere periode voor het zeggen hadden. "Ik ben er voor om vast te houden aan de 3 procentsnorm voor 2014. Niet vanwege Brussel, maar vanwege de kleinere overheid, saneren in dor hout. Soms moet je wat meer saneren, dan heb je geld over om te investeren."

Dodelijke spiraal
Vooral de beperkte mogelijkheden van de banken om het Nederlandse bedrijfsleven van kredieten te voorzien vragen wat Smit betreft om overheidsingrijpen. "Misschien moet de overheid creatief zijn om er iets anders voor te bedenken en de kredietverlening op gang te helpen. Zoals het nu gaat draait het allemaal op slot. En dat heeft ook te maken met de politieke aanpak van hoe de banken overeind gehouden worden. Het zijn zombiebanken."

Subsidies tegen het licht
Als het aan Van Baalen ligt worden alle subsidies in Nederland en Europa nog eens tegen het licht gehouden en wordt goed gekeken wat geld is dat je niet hoeft te besteden. "Ik vind het te makkelijk om te zeggen: laat het maar lopen in 2014. De bancaire sector heeft enorme fouten gemaakt. Naarmate we naar een bankenunie gaan is het goed om de bankensector aan te pakken. Saneer de zombiebanken!"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen