Beurs7 dec '11 12:51

Luchtvaart krijgt het zwaar in 2012

Auteur: BNR Webredactie

De internationale brancheorganisatie voor luchtvaart IATA stelt de verwachtingen naar beneden bij.

De wereldwijde luchtvaartsector zal volgend jaar een totale nettowinst boeken van 3,5 miljard dollar, staat in de laatste prognose van IATA. Eerder ging de organisatie nog uit van een winst van 4,9 miljard dollar.

Crisis
De Europese schuldencrisis en de gevolgen daarvan voor de wereldwijde economie vormen volgend jaar de grootste bedreiging voor de winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen, zei topman Tony Tyler van de IATA woensdag. Als de crisis escaleert en Europa in een recessie zakt, kan de gehele sector diep in de rode cijfers belanden, waarschuwde hij.

1,2 procent marge
De winstverwachting van de IATA voor dit jaar blijft staan op 6,9 miljard dollar. Dat komt neer op een winstmarge van 1,2 procent. Volgens Tyler blijkt daaruit maar weer hoe moeilijk het is om met vliegen geld te verdienen.

'Verre van gezond'
Vooral Europese vliegbedrijven krijgen het zwaar te verduren, zegt Tyler. Zij zullen volgend jaar vrijwel zeker in de verliezen duiken. Maar ook elders op de wereld zullen luchtvaartmaatschappijen hard moeten werken om onder de streep iets over te houden. Tyler noemde de situatie waarin de sector op het moment verkeert "verre van gezond''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen