Beurs29 jul '13 07:41Aangepast op 29 jul '13 09:38

América Móvil zegt overeenkomst met KPN op

Auteur: ANP Nieuws

América Móvil (AMX) heeft zijn samenwerkingsovereenkomst met KPN opgezegd.

Dat maakten de telecombedrijven maandag bekend. In die overeenkomst, die 20 februari inging, legden ze onder meer vast dat AMX zijn belang in KPN zou beperken tot minder dan 30 procent.

De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid zijn belang in KPN uit te breiden tot 30 procent of meer. América Móvil bezit nu bijna 30 procent van KPN. Bij een belang van meer dan 30 procent is een investeerder verplicht een openbaar bod op alle uitstaande aandelen van het betreffende bedrijf uit te brengen.

Stopzetten
Het stopzetten van de samenwerkingsovereenkomst tussen KPN en het Mexicaanse América Móvil (AMX) "stelt niet zoveel voor'', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in een eerste reactie. De overeenkomst had volgens Versteeg al niet veel waarde. "AMX had altijd een termijn van 2 maanden om de overeenkomst te beëindigen'', zo gaf hij aan. "Ik twijfel ook nog steeds of ze een bod op KPN gaan uitbrengen. De schuld van KPN is te groot om over te nemen en AMX wil zijn kredietbeoordeling in stand houden.''

KPN gaf in een eerste reactie aan niet op de hoogte te zijn van de intenties van AMX. Het Mexicaanse bedrijf heeft niet laten weten of het geïnteresseerd is in een groter belang, aldus een woordvoerder.

Commissarissen
In de overeenkomst werd ook afgesproken dat AMX twee commissarissen mocht aanwijzen bij KPN. Die blijven aan zolang AMX minstens 20 procent van de aandelen KPN bezit, liet het Nederlandse telecombedrijf maandag weten. Eén commissaris blijft aan zolang de Mexicanen meer dan 10 procent van de aandelen houdt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen