Beurs23 mei '12 07:17

Spies pint banken vast op afschrijving Vestia-vorderingen

Auteur: Thijs Baas

Na de huurders dreigen nu ook de banken op te moeten draaien voor de financiële misère bij Vestia.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil dat de banken 33 procent gaan afschrijven op de vorderingen op Vestia, in totaal zo'n 700 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen in de bankensector.

Onnozele corporatie
De banken zijn volgens toezichthouders en Vestia hun zorgplicht niet nagekomen. "Ze hebben een onnozele corporatie volgestopt met financieel vuurwerk - de derivaten - en dat hadden ze nooit moeten doen", zo legt FD-verslaggever Hans Verbraeken het sentiment van de nieuwe Vestia-topman Gerard Erents uit.

De banken hebben het voorstel voor de schuldcommissie mee naar huis genomen, maar in feite zijn ze volgens Verbraeken afgelopen maandag flink voor het blok gezet, via een bijna jongensachtige streek. "Één minuut voor het begin van de plenaire vergadering met de banken heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) hypotheek gevestigd op alle Vestiawoningen."

Rampen
Het WSW ontleent daaraan nu het recht om het vastgoed in geval van rampen in te pikken. De banken hebben dan het nakijken, omdat ze geen hypotheek kunnen vestigen op het Vestia-vastgoed. "Het WSW heeft in een gecoödineerde actie met het Rijk en de toezichthouders een zekerheid gesteld waardoor de banken het nakijken hebben", meent Verbraeken.

Als het akkoord er niet komt, is er een gerede kans dat Vestia failliet gaat. Dan werkt het hele herstelplan voor Vestia niet. 

Gerelateerde artikelen