Beurs29 dec '13 15:25

Economie en beurs in 2013: Nationalisaties, faillissementen en reddingsplannen

Auteur: Thijs Baas

In de economische top-5 voeren we je langs enkele in het oog springende dossiers en columns over de beurs en de (wereld)economie van het bijna afgelopen jaar. Van de nationalisatie van SNS Reaal tot de 'magische' 400 punten-grens van de AEX, die op de valreep nog gehaald werd. Ook de huizenmarkt, het Oad-faillissement en het reddingsplan van Cyprus worden nog een keer belicht.

1. Nationalisatie SNS Reaal
SNS Reaal kwam begin februari volledig in handen van de Nederlandse staat. De nationalisatie van SNS zal de staat 3,7 miljard euro gaan kosten. Minister Jeroen Dijsselbloem wond er geen doekjes om: de staat moest flink in de buidel tasten voor de nationalisatie van SNS. Maar een alternatief was er niet, wat hem betreft.

2. Reddingsplan Cyprus definitief rond
Cyprus kwam op 25 maart definitief tot een akkoord met zijn kredietverstrekkers over een reddingspakket van 10 miljard euro voor het land. President Nicos Anastasiades van Cyprus onderhandelde in Brussel met de internationale geldschieters over de voorwaarden voor de noodhulp, waaraan de ministers van Financiën van de zogenoemde eurogroep vervolgens hun goedkeuring gaven.

3. Column Kees de Kort | 120 pagina’s bullshit
Het rapport over de huizenmarkt beslaat ‘120 pagina’s bullshit’, zei macro-econoom Kees de Kort begin maart in zijn column. "De commissie heeft zich met boter en suiker laten inpakken door alle lobbyisten. Er wordt geen probleem opgelost met dit rapport, maar met een beetje pech komen er wel een heleboel problemen bij. Dat is een unieke prestatie."

4. 'Nieuwe strategie Oad kwam te laat'
Op 25 september werd het faillissement van touroperator Oad in Holten bekendgemaakt. Volgens brancheorganisatie ANVR wachtte Oad mogelijk te lang met het inzetten van een nieuwe strategie. Het faillissement zou een gevolg zijn van betalingsproblemen. In maart kondigde Oad nog een reorganisatie aan. Toen werkten er 1.450 mensen in 170 kantoren.

5. Column Rob Jansen | De AEX eindelijk door de 400 punten
Het is opmerkelijk dat de AEX er zo lang over heeft gedaan om die 400 punten te bereiken, zegt BNR's beurscommentator Rob Jansen in zijn column van afgelopen vrijdag. "De afgelopen drie jaar bewoog de index het grootste deel van de tijd tussen de 300 en 350 punten. Eigenlijk was de beurs daarmee redelijk stabiel, want in die periode kromp de economie met ongekende omvang."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen