Beurs12 nov '12 11:09

Huwelijk of kinderen? Tijdens recessie even niet

Auteur: Anne-Greet Haars

Als het vertrouwen in de economie daalt, worden niet alleen grote aankopen uitgesteld. Ook trouwplannen of kinderen krijgen worden op de lange baan geschoven.

Uit langdurig onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statstiek blijkt dat het omgekeerde geldt als er economische vooruitgang is.

"Als je kinderen neemt, dan is dat een hele verantwoordelijkheid. Je maakt kosten en dus bedenk je je twee keer voordat je er aan begint", vertelt Jan Latten, demograaf bij het CBS. "Op dit moment zien we een lichte neiging om het eerste kind uit te stellen. En dat zie je vooral bij vrouwen rond de 30. Vrouwen van 35 en ouder stellen het eerste kind niet uit: er is weinig tijd en ze willen graag een kind. Daar heeft de conjunctuur minder effect."

Maar, na regen komt zonneschijn. Wie de beslissing om te trouwen heeft uitgesteld in economisch sombere tijden zal alsnog trouwen als de toekomst er rooskleurig uit ziet, blijkt uit het onderzoek.

Uitstel wordt afstel
Maar dit geldt niet voor iedereen: op de lange termijn daalt het huwelijkspercentage. Ook bij het krijgen van kinderen is het mogelijk dat van uitstel afstel komt, bijvoorbeeld omdat een relatie inmiddels ontbonden is, of doordat kinderen minder goed met een carrière zijn te combineren.

Echtscheidingen
De relatie tussen economie en echtscheidingen is ook onderzocht, het CBS noemt deze relatie "gecompliceerd’’. "Aan de ene kant kan een economische crisis leiden tot spanningen in het huwelijk, aan de andere kant kunnen financiële problemen het te kostbaar maken om te scheiden’’, zo schrijft de organisatie.

Tot 2000 waren er meer scheidingen in economisch mindere tijden. Na de eeuwwisseling bleek het omgekeerde het geval: huwelijken stranden vaker in goede tijden. Het is het CBS niet duidelijk waar dit door komt; in slecht 10 procent van de gevallen wordt financiën genoemd als reden voor de scheiding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen