Beurs23 jan '13 06:59

Toplaag zzp'ers heeft het moeilijk

Auteur: Pieter van den Akker

Vroeger leek de stap naar zelfstandig ondernemerschap een garantie voor een zonnige toekomst. Maar nu krijgen ook de zzp'ers aan de bovenkant van de markt het steeds moeilijker, zo blijkt uit een enquête adviesbureau Atos.

Hoe je het begrip 'moeilijk' definieert? Volgens Piet Hein de Sonnaville, partner bij Atos Interim management, hoef je maar drie vragen te stellen aan een ondernemer om te weten of het hem makkelijk of moeilijk afgaat. Hoe is het met je tarief? Hoe gaat het met je inzet? Wat verwacht je van de markt? Als je daar een antwoord op krijgt heb je wel de ingrediënten te pakken."

Negatieve trend
Het onderzoek wordt al jarenlang uitgevoerd, gaat De Sonnaville verder."Dus we kunnen ook een trend zien. Als je die dezelfde vragen over een reeks van jaren stelt, zie je dat de trend naar beneden is. Er zijn uitzonderingen: voor sommige markten is het beter. Maar de algemene trend is niet positief."

Hij schetst de problematiek: "Teruglopende vraag, teruglopende tarieven, inzet die korter wordt. Dus eigenlijk alle knopjes waar je aan kan draaien, worden naar links gedraaid. Met andere woorden: naar de niet-goede stand."

Zorg
In de financiële en de zorgsector gaat het naar omstandigheden redelijk, zegt De Sonnaville. "En waar het echt goed gaat, is in de handel en industrie. Dat zie je met name in het midden- en kleinbedrijf. Daar zie je dat ze de stijgende lijn te pakken lijken te hebben. In de zorgsector is een soort constante vraag naar mensen over de jaren heen. De crisis lijkt daar wat aan voorbij te gaan."

Gerelateerde artikelen