Beurs19 dec '12 17:46

Laat ouders en grootouders de woningmarkt opschudden

Auteur: Fleur de Bruijn

Niet alleen mensen die voor het eerst een huis willen kopen, maar ook doorstromers hebben problemen op de woningmarkt. De overheid zou het voor de familie van deze groep eenvoudiger moeten maken om hen te helpen.

Daarvoor pleit Ernst-Jan Broers, directievoorzitter van SNS Bank. Als het aan SNS ligt worden de huidige regels over belastingvrije schenkingen verruimd. Nu is het mogelijk voor ouders om maximaal 50.000 euro te schenken aan kinderen tot 35 jaar.

SNS wil het bedrag verhogen, evenals de maximale leeftijd waarop kinderen een belastingvrije schenking mogen ontvangen. “De schenking aan kinderen helpt starters, maar dat bevordert niet de doorstroom.”

Doorstroming
Een van de problemen op de woningmarkt is dat mensen onvoldoende kunnen doorstromen, omdat er nog een restschuld op hun huis ligt. Die restschuld is weliswaar aftrekbaar, maar omdat deze schuld in tien jaar moet worden afgelost, drukt de schuld op de woonlasten.

Als het aan Broers ligt, krijgen ouders de mogelijkheid om die schuld af te lossen, belastingvrij.

Grootouders
En niet alleen ouders, maar ook grootouders moeten een belastingvoordeel krijgen als ze hun kleinkinderen willen helpen op de woningmarkt. “Ouderen hebben redelijk wat spaargeld. Mensen tot 65 willen het vaak nog even op hun rekening laten staan, terwijl ouderen het wel kunnen missen”, zegt Broers.

Boetevrij aflossen
SNS Bank wil zelf ook een bijdrage leveren door het percentage dat mensen boetevrij mogen aflossen te verhogen van 10 naar 20 procent. “Wij hebben er baat bij als onze klanten financieel stabiel zijn."

CDA: goed plan, ons plan
In een reactie op BNR noemt CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops het voorstel van SNS Bank ‘uitstekend’. Het CDA had namelijk ongeveer dezelfde plannen in het verkiezingsprogramma staan.

“Het kapitaal is in handen van een groep die een hoge leeftijd heeft en dat kun je op deze manier vrijmaken. Als je daarmee de doorstroom op de huizenmarkt bevordert, snijdt het mes aan twee kanten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen