Beurs8 sep '11 11:54

OESO: Gitzwart scenario voor G7

Auteur: Bas Benneker

De vooruitzichten voor de economieën van de grootste geïndustrialiseerde landen zijn zwak. Economische groei is minimaal en Duitsland stevent zelfs af economische krimp.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een donderdag gepresenteerd rapport over de G7.

Stagnatie
De Amerikaanse economie groeit in het laatste kwartaal van 2011 met slechts 0,3 procent. Duitsland krimpt zelfs, met 1,3 procent op jaarbasis.

Voor de gehele G7 behalve Japan blijft de groei in de tweede helft van 2011 onder de 1 procent. De Japanse economie zal profiteren van herstelwerkzaamheden na de aardbeving en tsunami eerder dit jaar.

Belangrijkste oorzaken van de groeivertraging zijn volgens de OESO het gedaalde vertrouwen van producenten en consumenten ten gevolge van de schuldencrises (Europa) en politieke impasse (VS), en hogere kapitaaleisen voor banken. Die zijn daardoor terughoudend bij de kredietverstrekking.

Stimulus
Vrijdag en zaterdag komen de ministers van Financiën van de G7 in Marseille bijeen om de economische situatie te bespreken. De OESO raadt ze aan te kijken naar mogelijkheden om bezuinigingen in een langzamer tempo uit te voeren.

Landen die er relatief goed voorstaan zouden op die manier de economische groei moeten ondersteunen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet deze week echter nog weten daar weinig in te zien. Ook zijn Britse collega George Osborne gaf aan vast te houden aan zijn saneringsplannen.

De OESO adviseert centrale banken om de rente bij een verdere terugval van de economie waar mogelijk verder te verlagen. Als dat niet mogelijk is, zijn verdere ingrepen op de financiële markten geoorloofd, aldus de organisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen