Beurs29 dec '11 10:11Aangepast op 29 dec '11 16:26

Havendirecteur: crisis in 2012 voorbij

Auteur: BNR Webredactie

De financiële crisis is komend voorjaar opgelost, zegt de president-directeur Smits van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij presenteerde mooie jaarcijfers: de haven beleefde een recordjaar en groeide licht.

In totaal werd in 2011 in de haven 433 miljoen ton goederen overgeslagen. De aanvoer van goederen groeide met 0,8 procent tot 308 miljoen ton. De afvoer steeg met 0,7 procent tot 126 miljoen ton.

'Crisis in voorjaar over'
President-directeur Hans Smits is tevreden: "Dit is een goed resultaat, zeker gezien de laatste twee maanden, toen de groei eruit was. De vooruitzichten voor 2012 noem ik goed, want ik ga ervanuit dat de eurocrisis in het voorjaar definitief achter de rug is. Als de politieke besluiten echt worden uitgevoerd komt het vertrouwen terug."

Investeren
In 2012 verwacht Smits de groei dus vast te kunnen houden. Over de periode daarna is hij ook positief: "Bedrijfsleven en havenbedrijf gaan door met investeren zoals in Maasvlakte 2, containerterminals en tankterminals, want wij verwachten ook vanaf 2013 weer een redelijke groei".

Containers, kolen en agribulk
De overslag van containers, kolen en agribulk van de Rotterdamse haven groeide het hardst. De behandeling van containers steeg met tien procent. De overslag van ijzererts en schroot, ruwe olie en minerale olieproducten kromp dit jaar wel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen