Beurs28 feb '12 14:27

Met Teulings heb je geen oppositie meer nodig

Auteur: Harmen Simon Teunis

CPB-directeur Coen Teulings vindt dat het kabinet niet meer moet bezuinigen dan de 18 miljard euro waartoe het bij zijn aantreden besloot. Dat is een van de oplossingen die de CPB-directeur noemt.

Twee dagen voordat het CPB met cijfers over het begrotingstekort naar buiten komt, schreef Teulings samen met de directeur van de Brusselse denktank Bruegel een opinie-artikel voor de Financial Times. Daarin concludeert hij dat er geen extra bezuinigingen moeten komen in EU-landen.

"Ik geloof dat ik als ik nog minister was, toch nog even met Coen zou gaan praten", zei VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere vanmorgen op BNR in een reactie op het artikel van de CPB-directeur.

Toch kun je volgens politiek verslaggever Hans Verbeek niet zeggen dat Teulings zijn boekje te buiten gaat. "Dan moeten we eerst eens kijken wat zijn adviezen zijn. Het gaat om het advies niet te bezuinigen en de begrotingsregels te versoepelen. Dat heeft hij al vaker gezegd", zegt Verbeek.

Teulings waarschuwt voor bezuinigingen die volgens hem slecht kunnen zijn voor het herstel van de economische groei. Verbeek: "Daarbij richt hij niet specifiek de aandacht op Nederland. Maar hij zegt wél dat eurolanden die er goed voor staan en niet bang hoeven te zijn dat ze niet meer terecht kunnen op financiële markten, af moeten zien van extra bezuinigingen."

Teulings gaat wél zijn boekje te buiten
Dat is dus een welgemeend advies maar volgens VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere gaat Teulings hier wel zijn boekje te buiten. "Ik vind het een beetje jammer dat het zo gebeurt. Als je het zegt, doe het dan gewoon in het advies dat je aan het kabinet geeft."bezuinigingen, CPB, schuldencrisis, teulings

"Ik vind het allemaal van die platitudes eerlijk gezegd. Dit is geen nieuw verhaal. Laat het lekker naar Brussel gaan en probeer daar betere afspraken voor elkaar te krijgen zonder de discipline weer aan de kant te schuiven. Want dat maakt dit soort artikelen altijd kwetsbaar", vindt Jorritsma.

Jorritsma vervolgt: "Er zijn een heleboel landen die echt een heleboel moeten doen, meer nog dan wij. Het is dan heel makkelijk om internationaal weer allerlei verzachtende omstandigheden te bedenken. Maar het lastige is altijd bij dit soort dingen; het gebeurt niet in goede tijden en het gebeurt ook niet in slechte tijden. We zullen toch een keer moeten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen