Beurs8 mei '13 08:26

Herstel aandelenmarkt drukt winst Aegon

Auteur: BNR Webredactie

Aegon heeft zijn nettowinst in het eerste kwartaal met 61 procent zien dalen ten opzichte van vorig jaar.

Door het herstel van de aandelenmarkten werden constructies die de kapitaalpositie van de verzekeraar moeten beschermen minder waard. Operationeel bleef het resultaat op peil, zo werd woensdag bekendgemaakt.

De nettowinst van Aegon zakte vorig kwartaal tot 204 miljoen euro, tegen 525 miljoen euro in de eerste 3 maanden van vorig jaar. Het onderliggend resultaat voor belastingen steeg met 1 procent tot 445 miljoen euro. De totale verkoopopbrengsten zakten met 1 procent tot 1,74 miljard euro.

Afschrijvingen
Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts sprak van ‘solide resultaten'. Hij wees erop dat de afschrijvingen die Aegon moest doorvoeren door het geleidelijke herstel op de financiële markten zijn afgenomen tot het laagste niveau sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008.

Aegon schreef vorig kwartaal 17 miljoen euro af, vooral op hypotheekleningen in Nederland en Hongarije. Die afboekingen hingen samen met een toenemend aantal wanbetalingen.

Aandelenconstructies
De nettowinst werd gedrukt door verliezen van 286 miljoen euro op aandelenconstructies. Volgens Aegon vielen die verliezen door het scherpe herstel van vooral de Amerikaanse aandelenmarkt ongewoon hoog uit. Het bedrijf verwacht dat het verlies in de komende tijd weer wordt goedgemaakt. De constructies zijn uiteindelijk bedoeld om Aegon minder afhankelijk te maken van de financiële markten.

Aegon verkocht vorig kwartaal aanzienlijk meer pensioenproducten, vooral in Nederland en Groot-Brittannië. Op de Amerikaanse markten zakten de verkopen van levensverzekeringen, omdat het aantal producten dat daar wordt aangeboden is ingeperkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen