Beurs1 feb '13 17:48

Amerikaanse cijfers stuwen beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen zijn vrijdagmiddag hoger geëindigd. De stemming werd onder meer gesteund door beter dan verwachte industriecijfers uit de eurozone.

Ook een per saldo positief Amerikaans banenrapport en andere gunstige Amerikaanse macrocijfers werden goed ontvangen. Het drastische besluit om SNS Reaal te nationaliseren, had weinig impact op het beurssentiment in Amsterdam.

Index
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent (1,2 punten) hoger op 355,55 punten. De MidKap klom 1,1 procent (5,93 punten) tot 555,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,7 en 1,1 procent. De hoofdindex in Madrid zakte daarentegen 1,6 procent na de opheffing van het verbod op short selling van Spaanse aandelen.

"De nationalisatie van SNS trekt alle aandacht naar zich toe, maar de markt trekt zich er weinig van aan. Er zit redelijk wat enthousiasme in de markt, al blijven de omzetten wel laag. Ook lijkt de onzekerheid rond de euro te zijn verdwenen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Euro
De Europese munt bereikte aan het eind van de middag een waarde van 1,3700 dollar en was daarmee ruim 1 cent meer waard dan aan het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De opmars hangt samen met de relatieve rust op de Europese financiële markten.

Eurozone
In de eurozone bleek dat de industrie in januari minder sterk is gekrompen dan een maand eerder. De verbetering was onder meer te danken aan de Duitse industrie. Daarnaast vielen de inflatie en de werkloosheid in de eurolanden iets lager uit dan voorzien.

Dow-Jonesindex
Op Wall Street doorbrak de Dow-Jonesindex kort na opening voor het eerst sinds oktober 2007 de 14.000 puntengrens. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in januari met 157.000 banen is toegenomen. Dat was iets minder dan economen hadden verwacht, maar voor de maanden december en november werd de banengroei fors opwaarts bijgesteld.

Ook de cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie waren beter dan verwacht.

Nationalisatie SNS
Op de Amsterdamse beurs trok de nationalisatie van SNS Reaal alle aandacht naar zich toe. De bank en verzekeraar kon door verliezen bij het vastgoedonderdeel niet meer op eigen benen staan. De inlijving van het financiële concern kost de overheid direct 3,7 miljard euro. Volgens De Nederlandsche Bank werd SNS meerdere keren bedreigd door een bankrun en zat er bijna geen kapitaal meer in de bank.

Aandeelhouders van SNS Reaal zullen volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zo veel mogelijk mee moeten betalen aan de nationalisatie. Alle uitstaande aandelen zullen worden onteigend en de handel in het aandeel is opgeschort. Het is nog onduidelijk wanneer de beursnotering van SNS definitief verdwijnt.

ING
ING verloor 2,2 procent in de AEX en was daarmee de sterkste daler. De Nederlandse banken moeten in 2014 eenmalig 1 miljard euro bijdragen aan de redding van SNS. ING verwacht dat dit zal resulteren in een last van 300 tot 350 miljoen euro. Aegon leverde 0,2 procent in. De verzekeraar heeft geen vorderingen op SNS die vallen onder de onteigening door de overheid.

Ook Shell behoorde tot de dalers, met een min van 1 procent. Het concern kreeg een aantal adviesverlagingen te verwerken, nadat het donderdag met tegenvallende cijfers was gekomen.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 98,05 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen